Folosim cookies exclusiv pentru a va asigura cea mai buna experienta in utilizarea sitului nostru. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate apăsând pe butonul "Află mai multe".

  • +40 728 840 309
  • +40 727 776 787
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 12 aprilie 2018
Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 12 aprilie 2018

Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 12 aprilie 2018

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În cadrul întâlnirii Clubului de Coaching Pragmatic am abordat tema de coaching tehnic: “Dependența de tehnologie”. Am ales acest subiect pentru că tehnologia este o temă actuală, a erei moderne în care ne aflăm, este prezentă peste tot, în viețile noastre, în case, la joburi și în oraș. Ne folosim de ea în fiecare zi pentru varii motive, fie că, ne deplasăm cu mașina, cu metroul sau cu alte mijloace de transport spre locul de muncă, folosim telefoanele, tabletele sau PC-urile pentru a verifica mesajele de pe rețelele sociale, mailurile, postările, comentariile, numărul de aprecieri și distribuiri de pe Facebook, Instagram, Twitter. Depindem atât de mult de tehnologie încât, poate uneori uităm că se mai pot face lucruri și fără a o folosi neapărat.

Tehnologia permite comunicarea rapidă a lucrurilor pe care oamenii le au de spus indiferent de locul în care se află persoana căreia doresc să i se adreseze, să se informeze asupra unor subiecte, să caute locuri de vacanță, restaurantele de prin zonă, să își cumpere lucruri online, să vadă fotografii din diferite locuri ale lumii, să vizioneze clipuri sau filme cu diferite subiecte, etc. Tehnologia din era aceasta, intens digitalizată, oferă o multitudine de posibilități pentru a face lucruri din fața unui pc, de pe telefonul mobil sau de pe tabletă.

dependentele de tehnologie

Întâlnirea a fost foarte interesantă, atmosfera dinamică și persoanele foarte dornice de a participa. Am aflat mai multe puncte de vedere ale oamenilor referitoare la dependența de tehnologie și am explorat această temă printr-un exercițiu de coaching de grup pentru a determina perspectivele participanților și un exercițiu de coaching individual, din care am aflat relația mea cu tehnologia și cât de mult o folosesc în diverse scopuri.

De ce facem exerciții de coaching de grup?

Motivul pentru care facem exerciții de coaching de grup este pentru a facilita conștientizarea, de către fiecare dintre noi, a perspectivei proprii privind tema aleasă, în acest caz, cât de mult ne influențează tehnologia, cât de mult o folosim și o integrăm în viața noastră.

Exercițiul de coaching de grup a scos la iveală faptul că fiecare persoană are o oarecare utilitate pentru tehnologie. Unele utilități erau beneficii, unele păreau problematice.

Am aflat, cu această ocazie, că este posibil ca tehnologia să reprezinte neliniștea în cazul în care se pierde contactul cu aceasta, iar perioadele mai puțin productive apar în momentul în care butonăm telecomanda TV-ul sau ne uităm pe Facebook, la ce au mai făcut prietenii, la diverse știri, zvonuri, postări, etc, pe telefon sau pe PC. Cred că folosirea tehnologiei într-un mod excesiv poate reprezenta chiar o obsesie; ca de exemplu: nevoia de a răspunde instant la mesajele primite pe telefon și folosirea excesivă a acestuia.

AHA moment

În urma exercițiului de coaching de grup, mi-am dat seama că lipsa interacțiunii umane apare din cauza folosirii tehnologiei și reprezintă distanțierea oamenilor între ei, scade eficiența comunicării, se diminuează numărul subiectelor de discuții.

lipsa interactiunii umane

De fapt toate disciplinele umaniste, cum e și coaching-ul se ocupă de interacțiunea umană și de modul în care oamenii comunică, se exprimă, inițiază și mențin un dialog, felul în care se pot crea și menține conexiuni interumane.

De ce facem exerciții de coaching individuale?

Exercițiul de coaching individual, a fost centrat pe conceptul de trade-off.

Ce am înțeles eu din din acest exercițiu, a fost punerea în balanță a tehnologiei pe care o folosesc și relația acesteia în mod direct sau indirect cu obiectivele personale și profesionale. Mai exact, cam cât timp aloc tehnologiei folosind-o în mod constructiv și cât timp o folosesc într-un mod mai puțin productiv. Trăgând linie, am observat că o parte din orele pe care le petrec în fața PC-ului, reprezintă o distragere de la obiectivele principale, acelea de a citi și de a face cercetare pe domeniul de coaching, care mă pasionează.

La ce concluzie am ajuns după întâlnirea Clubului de Coaching Pragmatic?

Concluzia mea, după întâlnirea Clubului de Coaching Pragmatic este că trăiesc într-o relație de codependență (află mai multe despre cele trei tipuri de relații, citind articolul "Retrospectiva întâlnirii din 15 martie 2018") cu tehnologia. În același timp, eu am controlul asupra timpului pe care îl dedic folosirii tehnologiei. Este alegerea mea să stau pe Facebook un număr de ore, este alegerea mea de a mă uita la telefon când mă sună cineva sau primesc un mesaj, este alegerea mea de a citi articole online, de a verifica mail-ul, de a viziona fotografii interesante sau clipuri despre anumite subiecte. Poate că ar fi mai bine pentru mine dacă aș cântări avantajele, dezavantajele tehnologiei și tipurilor acesteia în utilizarea ei zilnică.

Un exemplu, ar fi numărul de ore pe care unii dintre noi le petrecem pe Facebook. Social media conține toate categoriile de vârstă, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă. A fost și este încă un curent actual care a prins foarte bine; cred că motivul principal pentru care s-a întâmplat asta, a fost că social media a pus oamenii în legătură între ei, le-a oferit posibilitatea de a-și posta poze, de a scrie diverse gânduri sau idei, iar prietenii să poată comenta sau aprecia aceste lucruri.

  • Cum am putea să diminuăm efectele tehnologiei în viețile noastre?
  • Cum am putea să ne petrecem altfel timpul alocat tehnologiei?
  • În ce mod am putea folosi tehnologia pentru a ne realiza obiectivele?
  • Cum am putea împăca tehnologia cu nevoile noastre?
  • Cum am putea să dozăm utilizarea tehnologiei în mediile sociale în care ne aflăm?

Citește mai mult despre influența și aria de extindere a tehnologiei în articolul de Technical CoachingMan VS Machine, scris de colegul meu Ciprian Dobre-Trifan.

Înscrie-te în Clubul de Coaching Pragmatic pentru a participa la întâlnirile lunare, în cadrul cărora abordăm teme foarte interesante facilitate de coachii noștri, Iulia Dobre-TrifanCoach Executiv, Ciprian Dobre-TrifanCoach Tehnic și de Life CoachingBogdan Grădinaru. De asemenea poți a avea posibilitatea de a experimenta exerciții de coaching de grup și self-coaching (află mai multe despre self-coaching în articolul "Self-coaching la înălțime"), ai acces la o comunitate elitistă și networking de calitate.

Mai mult, poți afla prin programele Școlii de Coaching Pragmatic în ce mod abordăm tehnologia prin exerciții experiențiale de inteligențe multiple, porți de comunicare, locus de control puse în contextul hipertehnologizat în care trăim cu toții astăzi, indiferent cât de tehnici ești ca și specializare.