Folosim cookies exclusiv pentru a va asigura cea mai buna experienta in utilizarea sitului nostru. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate apăsând pe butonul "Află mai multe".

  • +40 728 840 309
  • +40 727 776 787
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 17 mai 2018
Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 17 mai 2018

Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 17 mai 2018

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Luna aceasta, la Clubul de Coaching Pragmatic am abordat o temă care îmbină toate cele 3 specializări de coaching executiv, tehnic și life; „Eu, banii, fericirea – un triunghi dramatic?”. Prin intermediul acestei sesiuni de coaching de grup am explorat „triunghiul dramatic”, un subiect care a apărut și în cadrul altor teme, iar acum am avut ocazia de a-l descoperi prin intermediul celor trei puncte de reper: „eu, banii, fericirea”.

Am aflat că triunghiul dramatic este alcătuit din rolurile de victimă, salvator și persecutor.

Părerea mea este că motivul pentru care se creeză triunghiuri dramatice este miza de diferite naturi, în diverse circumstanțe și momente. Cred că de cele mai multe ori, miza este cea reprezentată chiar de cele trei elemente prezente în tema noastră, eu, banii, fericirea.

Atunci când eul este miza, este destul de dificil de a-l exclude din triunghiul dramatic. Eul meu este reprezentat de toate valorile și experiențele adunate până în prezent, plus așteptările și speranțele pe care le am, iar când unul sau mai multe din acestea ar constitui miza, atunci, pentru mine ar fi o încercare de a-mi da seama despre care dintre ele este vorba, în ce măsură, în ce context și în special cât de mult contează pentru mine astfel încât să determine rolul pe care îl voi avea în triunghiul dramatic.

eu banii fericirea

Cât de mult contează fiecare element din triunghiul dramatic?

Eu ar trebui să contez cel mai mult, doar că, în acest moment nu mă apreciez 100 %, dar acest lucru a început să se schimbe datorită sesiunilor de coaching pragmatic individuale și de grup, care se desfășoară într-un mod foarte antrenant și interesant pentru că m-au ajutat să conștientizez cine sunt cu adevărat, ce mă definește, ceea ce vreau și cer de la mine, de la ceilalți și mai ales să-mi dau seama de rolurile prin care trec sau rolul pe care îl am, atunci când particip la triunghiurile dramatice.

Fericirea contează destul de mult... dacă ar trebui să o evaluez, aș spune că are un procent mediu, trebuie să fiu realist, nu pot să fiu fericit tot timpul, dar acele momente în care sunt, profit de ele la maxim. Mă bucur, de asemenea, de senzația de liniște și relaxare odată cu fericirea. În momentul în care reușesc să fac lucruri de care mai apoi sunt mândru, liniștea devine prezentă și fericirea își face apariția.

Banii sunt și au fost dintotdeauna un mijloc de a cumpăra lucruri și au apărut în nenumărate triunghiuri dramatice catalogați drept miză. Banii contează în măsura în care am nevoie de ei, să îmi cumpăr ceva, să ies în oraș ori să plec într-o excursie.

Eu sunt de părere că lucrurile pe care mi le cumpăr oferă o bucurie doar de moment, în funcție de lucru și de intensitatea cu care îl vreau, această satisfacție poate dura mai mult sau mai puțin. Iluzia banilor este, de multe ori, că oferă fericire.

Rolurile principale ale triunghiului dramatic

Revenind la rolurile principale ale triunghiului dramatic, rolul în care mă găsesc eu cel mai des este rolul de salvator. O parte din mine vrea să îi ajute pe toți, deși știu că acest lucru nu este posibil, cel puțin nu pentru mine.

rolul de salvator

De ce rol de salvator?

Te regăsești în această descriere?

Motivul meu este că, ajutându-i pe alții, mă ajut pe mine, pentru că mă simt eu mai bine, îmi ajută eul și nu mă mai gândesc la aparentele probleme pe care cred, uneori, că le am.

Pentru orice problemă, coachingul pragmatic are o soluție care mă ajută să descopăr problema adevărată, de ce anume o consider eu o problemă, cum o alimentez, cum mă subminez, de ce îi dau atâta importanță și mai ales ce cred că îmi stă în calea rezolvării acesteia. Uneori, chiar faptul că mă gândesc la acea „problemă”, mă împiedică să găsesc soluția.

Următorul rol în care mă mai aflu este rolul de persecutor, pentru că îmi place “puterea” pe care acesta mi-o aduce plus aparentul control al situației (la care am mai renunțat de când particip la sesiunile de coaching pragmatic individuale și de grup).

Iluzia acestei puteri contribuie la creșterea eului și la încrederea acestuia, dar care nu este benefică și nici de lungă durată, este superficială și durează puțin (același efect are loc în momentul achiziționării unui lucru scump, încrederea crește și fericirea ține puțin).

Ultimul rol pe care îl mai îndeplinesc este rolul de victimă. De obicei, îl adopt când nu găsesc o rezolvare la o situație, cel puțin la început și caut un salvator, sau când greșesc și caut un salvator ca să minimizez greșeala și să mă simt mai bine în legătură cu ceea ce am făcut sau mi s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, acest lucru se întâmplă, pentru că încrederea eului nu este foarte mare și stabilă astfel încât să caut soluția, fără să fiu influențat de factori externi sau mai ales de factorii interni.

Datorită sesiunilor de coaching de grup și individuale, am început să fiu mai atent la lucrurile, la modul în care le spun și la situațiile pe care le generez, astfel încât să pot observa apariția triunghiului dramatic de la început. Ar fi benefic pentru mine dacă aș putea identifica momentele în care mă aflu sau sunt pe cale să intru într-un triunghi dramatic și aș scoate miza sau aș devia discuția către un alt subiect. Dacă determin miza, pot să îmi dau seama în ce rol am fost, sunt și voi fi (la o analiză ulterioară). Pentru mine, este uneori dificil, să conștientizez că ceea ce fac sau zic devine începutul unui triunghi dramatic. Ceea ce mi se pare foarte interesant este cum fac trecerea dintr-un rol în altul, foarte lin, natural, fără efort și fără să îmi dau seama pe moment.

Află mai multe despre Clubul și Școala de Coaching Pragmatic

Înscrie-te în Clubul de Coaching Pragmatic pentru a participa la întâlnirile lunare, în cadrul cărora abordăm teme foarte interesante facilitate de coachii noștri, Iulia Dobre-Trifan – Coach Executiv și Ciprian Dobre-Trifan – Coach Tehnic. De asemenea poți avea posibilitatea de a experimenta exerciții de coaching de grup și self-coaching prin care poți explora diferite aspecte ale vieții personale și profesionale (află mai multe despre self-coaching în articolul "Self-coaching la înălțime"), ai acces la o comunitate elitistă și networking de calitate cu oameni foarte interesanți din diverse domenii de activitate.

Mai mult, poți afla prin programele Școlii de Coaching Pragmatic în ce mod se poate scoate miza din triunghiul dramatic, poți identifica în ce rol te găsești cel mai des și felul în care tratezi situația... care poate duce chiar la formarea sau întreținerea triunghiului dramatic. Descoperă cum poți gestiona contextele din viața ta astfel încât să nu mai iei parte, să nu mai formezi și să nu mai alimentezi triunghiul! Vei vedea cât de liniștit(ă) poți deveni în momentul în care nu mai participi la aceste interacțiuni mai puțin sănătoase și te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante pentru tine!