Fiind coach executiv și antreprenor, îmi explorez continuu motivațiile și derulez un proces susținut de antrenament personal, cu mine însămi (self-coaching). Mă preocupă frecvent a conștientiza și înțelege activitățile care catalizează performanța pentru că, ulterior, recomand oamenilor cu care lucrez aceste activități, catalizatoare de performanță.
Înălțimile ca și catalizator al performanței prin self-coaching
Mi-au plăcut întotdeauna înălțimile: mersul pe munte (de preferință traseu de creastă, cu stânci și prăpăstii în apropiere, ca să se simtă din plin maiestuozitatea naturii, în starea ei pură, liberă și puternică), a locui și a lucra la ultimele etaje ale unei clădiri (rezidențiale sau de birouri, mai puțin relevant, doar cu vedere panoramică, neobturată de alte clădiri, cu spațiul vizual cât mai amplu, spre orizontul infinit, să fie), parasailingul (a plana cu o parașută deasupra apei, tractat de o ambarcațiune care accelerează și-ți oferă viraje spectaculoase)…
Și, desigur, zborul!
A călători prin aer, plecând de aici către altundeva, la mare distanță… de spațiu, de timp, de oameni, de cultură, de idei, planuri și intenții.
Prima dată când am zburat, acum mulți ani, îmi amintesc impresia pe care mi-a lăsat-o avionul: “O mașină un pic mai mare. Oare se conduce mai greu ca un 4x4?” Cred că spre Paris mergeam. Ciudat, nu-mi amintesc destinația. Doar zborul. Ca multe lucruri frumoase pe care le trăim repetat, prin viață, începuturile lor pot părea banale și pot să nu aibă nicio legătură cu povestea sublimă care se țese în timp.
Am zburat apoi de multe ori. Spre multe zări necunoscute. De fiecare dată, plec cu un portofoliu de contexte care mă preocupă. Și, de fiecare dată, mă întorc cu același portofoliu de contexte, îmbogățit cu soluții, pe care la plecare, nu le aveam. Și, în plus, mă mai întorc și cu un evantai de idei și inițiative nou-nouțe, din care pe câteva le pun în mișcare, încă din aeroport, de când aterizez, dinainte de a-mi ridica bagajul și de a mă reintegra în viața de zi cu zi. Da, dragii mei, care primiți mail, sms sau telefon de la mine în ziua în care mă întorc :) cel mai probabil sunteți importanți pentru mine și faceți parte din persoanele alături de care intenționez să construiesc, în viitorul cel puțin apropiat!
Provocarea pragmatismului în self-coaching
Fiind coach executiv și antreprenor, îmi explorez continuu motivațiile și derulez un proces susținut de antrenament personal, cu mine însămi. Astfel că m-a preocupat, desigur, care e treaba cu zborurile acestea și de ce funcționează așa energizant și pozitiv pentru mine. Mă preocupă frecvent a conștientiza și înțelege activitățile care catalizează performanța, e un soi de deformație profesională din coaching, leadership și people management. Pentru că, ulterior, recomand oamenilor cu care lucrez aceste activități, catalizatoare de performanță.
Am ajuns la câteva explicații, printre care se numără:
- că pe mine mă motivează pozitiv multe lucruri
- că simpla călătorie are efect motivațional, nu zborul în sine, ci relaxarea inerentă schimbării de decor
- că mă inspiră rezultatele pe care le obțin în timpul călătoriei (rareori călătoresc doar pentru odihnă, de cele mai multe ori optez pentru un mix de interese, profesionale și personale, de satisfăcut, prin călătorie)
- că e plăcută compania persoanei cu care călătoresc
- că evadez din extrema conectivitate de pe platforme sociale, multiple adrese de email și multiple disponibilități pentru urgențe, care îmi ocupă și condimentează timpul cu tot soiul de întreruperi și stres inerent, în viața de zi cu zi, câtă vreme în călătorii selectez atent cui ofer disponibilitate, implicare și prezență
- că mă motivează noul, exoticul și tot ceea ce este diferit, iar aceste atribute le întâlnesc din plin în călătorii.
Antreprenorul și managerul s-au mulțumit cu aceste explicații. Fac sens și acoperă spațiul problemei: de ce funcționează așa energizant și pozitiv zborul.
Coachul executiv pragmatic și liderul, însă, abia de aici încolo s-au simțit provocați de problemă și dornici să ajungă la acțiune! Și ce faci, mai departe, cu informația valorii motivaționale ample a zborului? La ce îți folosește toată energia pe care o obții din călătorii și din zbor? Lasă cauzalitatea, uită-te către viitor! Ce au comun zborurile acestea? Ce faci, de fiecare dată, începând din prima zi de călătorie, până la proiectele pe care le pornești imediat ce aterizezi înapoi?
Pe cât de multe întrebări – deformație profesională de coach executiv care lucrează cu clienți c-level – pe atât de simplu și imediat accesibil a fost răspunsul: Schimbare.
Ce au comun zborurile și călătoriile mele, ceea ce mă motivează și aprinde acțiuni, intenții, dinamică… este schimbarea. De decor, de oameni, de idei, de ritm, de activități, de procese, de rezultate. Oricând călătoresc, mă expun la noutate, pe toate planurile. Și asimilez senzația de noutate, pe care găsesc ușor să o aplic, ulterior, contextelor familiare la care mă întorc.
Îmi vin idei noi și descopăr alte și alte motivații, când călătoresc, pentru că mi-a devenit naturală și parte din zona mea de confort individual… schimbarea.
Asumarea acțiunilor survenite din self-coaching pragmatic
Pe vremuri, înainte de leadership, înainte de coaching, eram rezervată la schimbare. Luam și atunci decizii de schimbare – joburi, oameni, contexte – însă îmi era dificil să trec mai departe, fără judicativitate, fără negativism, fără tristețe, dezamăgire sau regret. Și oricine lucrează în rol executiv sau, în general, în rol de management asumat responsabil, probabil înțelege exact la ce mă refer.
Schimbarea sperie, rănește și doare. Mai ales când noi suntem cei care o generăm, o comunicăm sau o implementăm.
Cu toate acestea, schimbarea este singurul mod de a crește, de a depăși curba de nivel curentă, de a ajunge în contexte mai înalte decât cele în care trăim deja. Schimbarea implică a renunța și a crea. Renunți la ceea ce îți era suficient, până azi, la ceea ce te-a ajutat să ajungi unde ești astăzi. Și creezi ceva ce deocamdată nu există, ce bănuiești că ți-ar fi de folos și te-ar ajuta, dar fără să ai alte garanții decât propria-ți încredere în noua construcție.
Ce rezultă, după ce schimbi? Răspunsul acesta este cel care constituie, de fapt, unda verde sau roșie pe care o vei da schimbării.
Cred că mie îmi plac așa mult călătoriile pentru că am ajuns să ador schimbarea. Adică, pentru că răspunsul meu este, aproape mereu: rezultă ceva mai bun și mai frumos, după ce schimbi! Așa că ai încredere și mergi către zona de check-in! Peste maxim 2 ore, vei fi, din nou, într-o mașină un pic mai mare, care sigur se conduce mai greu decât un 4x4. Dar asta nu e responsabilitatea ta…
Responsabilitatea ta este să dai voie să se întâmple, schimbării. Să îți dai voie să schimbi. Și să te schimbi. Un coach executiv, lider, manager și antreprenor mai buni vor rezulta… imediat ce lași în urmă solul și admiri cum treci pe lângă straturi spumoase de nori albi.
Și tocmai anunță căpitanul aeronavei că în scurt timp aterizăm în Lisabona, destinația noastră din aceasta seară!
Înscrie-te la Executive Coaching Practitioner, pentru a te antrena împreună cu mine în strategia, tactica și operațiunile coachingului executiv pragmatic, stilul de viață al liderilor autentici de azi! Poți de asemenea să descarci broșura, pentru a te pune la curent cu celelalte programe ale Școlii de Coaching Pragmatic, mentorate de colegii mei, Ciprian Dobre-Trifan și Bogdan Grădinaru.
Îți mulțumesc anticipat pentru a distribui acest articol cunoscuților tăi, desigur, dacă ți-a plăcut!