Așteptările mele de la întâlnirea Clubului de Coaching Pragmatic cu tema “Cum să construim relații de durată sănătoase?” au constat, în a afla abordări benefice pentru relații, cum ar fi: comunicare, înțelegere și empatie. În plus față de acestea, am explorat și cele trei tipuri de relații în care ne aflăm de-a lungul vieții.
Primul tip de relație despre care am discutat, a fost relația de independență, care este specifică persoanelor care au o direcție și un set de valori proprii după care se ghidează în viață și care aleg să relaționeze cu alte persoane mai degrabă liber, fără a constitui dependențe puternice față de cei cu care interacționează.
Al doilea tip este relația de codependență. Aceasta constă în dependența față de o altă persoană, într-un aspect (sau în mai multe) și în care majoritatea nevoilor fiecăruia sunt acoperite, mai mult sau mai puțin optim, de către celălalt, ceea ce duce la legături reciproce puternice, care se consolidează, o dată cu trecerea timpului, prin obișnuință și poate izola ambele persoane de alte relații care le-ar putea aduce împlinirea nevoilor în moduri mai potrivite.
Ultimul tip este relația de interdependență, care înseamnă că fiecare persoană oferă și primește, fără ca legăturile reciproce să fie atât de puternice încât să excludă acoperirea nevoilor individuale și prin alte relații, care pot coexista în paralel cu relația de interdependență.
Rolul meu, ca juniorul :) echipei ProgSquad, în această întâlnire a fost de a asculta, observa activitățile și interacțiunile, de a participa la acestea și de a oferi feedback.
Datorită faptului că au participat oameni din domenii profesionale diferite, ne-am bucurat de o multitudine de opinii, de stiluri de comunicare diferite și de atitudini personale diverse, ceea ce a fost foarte interesant pentru că, a adus perspective noi în abordarea subiectelor și am putut înțelege caleidoscopic anumite aspecte.
Cum construim relații de durată sănătoase?
Exercițiile individuale și de grup m-au făcut să îmi analizez cu atenție natura și tipul relațiilor în care mă aflu pentru a determina cu exactitate poziția personală și a celorlalți, în ideea de a explora ceea ce este bine pentru mine, pentru ceilalți, ce nu este bine pentru mine și pentru ei. Mai mult, după această analiză simplă la început, care a devenit complexă după câteva minute de introspecție, am descoperit ce și cum se poate face, pentru a îmbunătăți anumite aspecte și pentru a le consolida.
Mi-a plăcut faptul că oamenii au vorbit deschis, au povestit, au interacționat și au făcut schimb de idei și impresii. În plus, modul non-judicativ în care este facilitată întâlnirea este foarte confortabil pentru a te deschide și a contribui la sinergia grupului, cu propriile opinii și idei.
Ceea ce am învățat este faptul că oamenii au multe de spus dacă sunt ascultați, dacă li se oferă spațiul necesar și mediul propice; uneori contextul nu este întotdeauna unul potrivit pentru a ne putea afirma și exprima punctul de vedere, iar atunci de preferat, ar fi să găsim o soluție pentru a ne putea spune părerea.
Coachingul pragmatic se axează pe non-judicativitate
Chiar dacă uneori simțim nevoia de a cataloga și eticheta persoanele din jurul nostru, acest aspect este învățat în coaching pragmatic pe ideea de non-judicativitate și non-directivitate, tocmai pentru a ne păstra mintea deschisă și de a putea discuta liber, fără prejudecăți, pentru că în acest fel putem învăța lucruri și deprinde cunoștințe noi.
Coachingul ne ajută să facem față situațiilor diverse din viața noastră, să îmbrățișăm provocările pentru a le putea depăși, pentru a întări și alimenta acele calități pe care le avem și nu știam, sau am uitat de ele, care ne fac să trecem cu ușurință și pozitivitate peste încercări. Discuțiile libere care au loc în cadrul Clubului de Coaching Pragmatic sunt menite să încurajeze persoanele în explorarea personală și profesională, în ideea că răspunsurile sunt la fiecare dintre noi și le putem descoperi în momentul în care avem mintea deschisă.
Mi-ar plăcea ca la întâlnirile viitoare să abordăm o temă despre care putem discuta la fel de deschis ca și până acum, ca de exemplu:
- Relația ideală dintre șef și subalterni,
- Cum te poți adapta în mediul corporatist,
- Cum poți combate monotonia la locul de muncă,
- Cum poți ieși de pe auto-pilot din viața de zi cu zi,
- Comunicarea eficientă cu persoanele cunoscute și cu cele noi,
- Viața după job-ul în care ai stat mult timp,
- Delimitarea profesiei de viața personală,
- Cum îți găsești pasiunea?
Îți recomand să ni te alături la întâlnirile lunare ale Clubului de Coaching Pragmatic
Recomandarea mea pentru tine cel care citești acest articol și nu ai participat la o întâlnire de tip coaching pragmatic, în grup, este să încerci, pentru că vei cunoaște oameni noi și cu siguranță vei învăța lucruri noi, sau vei împrumuta idei pe care le poți folosi mai târziu în viață, vei înțelege mai profund domeniul de coaching și cum te poate ajuta, vei lua parte la discuții interesante despre diferite teme, ai acces la o comunitate elitistă și poți face networking de calitate, unde poți cunoaște oameni din același domeniu sau domenii diferite.
Poți afla mai multe lucruri despre tine, despre modul de abordare al relațiilor, cum te poți dezvolta personal și-ți poți îmbunătăți relațiile prin programul Bootcamp de Life-Coaching, susținut de Bogdan Grădinaru.
Ce am învățat până în prezent din coaching pragmatic
Lucrurile pe care le-am învățat de la persoanele care au fondat clubul sunt: fiecare om are nevoie de spațiu de vorbit, timp de gândire. Este bine să nu judeci și să dai oamenilor o șansă de a se exprima înainte de a eticheta. Cu cât ești mai deschis la lucruri și idei noi cu atât poți învăța mai multe. Dacă ceri ajutorul nu este un semn de slăbiciune ci o oportunitate de a vedea abordarea celuilalt legată de acel lucru și de a acumula informații noi.
Persoanele noi din club participă cu mintea deschisă la aceste activități, ascultă cu atenție și interes ceea ce se discută, iar contribuția lor la discuții este în funcție de subiect și de interesele proprii.
Vă așteptăm cu mare drag la întâlnirile viitoare pe care le organizăm în fiecare lună și în cadrul cărora discutăm teme foarte interesante alese de coachii noștri, Iulia Dobre-Trifan – Coach Executiv, Ciprian Dobre Trifan – Coach Tehnic și Bogdan Grădinaru – Life Coach. Vă puteți înscrie în Pragmatic Coaching Club aici, fapt ce vă permite accesul la o comunitate elitistă și la un networking de calitate.
Programele Școlii de Coaching Pragmatic
De asemenea, puteți explora Școala de Coaching Pragmatic, în cadrul căreia organizăm programe de Coaching Executiv, Coaching Tehnic și Life Coaching, pe care le avem structurate pe 3 nivele de carieră: Coaching Bootcamp (pentru a face cunoștință cu domeniul de coaching și pentru a învăța instrumente de self-coaching), Coaching Practitioner (pentru a învăța arta coachingului și pentru a învăța să practici coaching cu alte persoane), Coaching Master (după ce ai practicat coaching, te-ai întâlnit cu provocări specifice ale clientilor tăi și vrei să îți extinzi practica de coaching, prin multidisciplinaritate).
Întâlnirile din cadrul Clubului de Coaching Pragmatic oferă o experiență interesantă, alături de oameni deschiși, calmi și echilibrați, non-judicativi, pregătiți să asculte și să ofere un feedback pozitiv. Dacă după ce ai citit, ți-am trezit interesul, te invităm să te înscrii în club și să ne faci o vizită.