Folosim cookies exclusiv pentru a va asigura cea mai buna experienta in utilizarea sitului nostru. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate apăsând pe butonul "Află mai multe".

  • +40 728 840 309
  • +40 727 776 787
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 21 iunie 2018
Pragmatic Coaching Club – Retrospectiva întâlnirii din 21 iunie 2018

Pragmatic Coaching Club - Retrospectiva întâlnirii din 21 iunie 2018

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Pe 21 iunie, am participat la o nouă întâlnire a Clubului de Coaching Pragmatic, de data aceasta am abordat o temă de coaching tehnic – Managementul pragmatic al timpului, pe parcursul căreia, colegul meu, Ciprian Dobre Trifan – Technical Mentor Coach, ne-a prezentat un set de tactici din domeniul coachingului tehnic, pe care să-l putem folosi în a ne organiza mai bine, în a obține o performanță mai eficientă și de a putea prioritiza taskurile pe care le primim sau ni le dăm singuri, astfel încât să le finalizăm înainte de deadline-uri.

Ce am învățat în urma exercițiilor de coaching de grup și individual?

În urma exercițiului de coaching de grup am identificat diferite lucruri pe care, fiecare dintre noi, le-am învățat și aplicat până în prezent pentru a ne organiza timpul, astfel încât să ținem cont de deadline-uri, de prioritatea și importanța taskurilor.

În urma exercițiului de coaching individual, mi-am dat seama că de multe ori nu știu cum să mă organizez eficient astfel încât să fac lucrurile corect și la timp. Deși am încercat tactica de a aloca un timp clar și limitat fiecărui task în parte, pe zile, am preferat să îmi notez taskurile pe cele 5 zile ale unei săptămâni de lucru, apoi să le pun pe zile în funcție de importanța lor, după care le-am împărțit în prima și în a doua parte a zilei.

Managementul pramagtic al timpului

Tot la întâlnirea Clubului de Coaching Pragmatic de pe 21 iunie, colegii mei m-au ajutat să îmi dau seama de motivul real pentru care că nu am finalizat anumite taskuri din zilele anterioare, acesta fiind plăcerea pe care mi-o oferă presiunea pe care acestea o au asupra mea. Mai exact, faptul că știu că mai am de rezolvat lucruri din trecut îmi dă o energie pe care o folosesc în prezent.

Planul meu este să schimb totuși această energie cu satisfacția pe care o am la sfârșitul zilei când am finalizat tot ceea ce aveam de făcut - Driven by satisfaction!

O altă dilemă care a apărut în cadrul întâlnirii a fost, pe ce punem accent fiecare dintre noi, pe numărul de taskuri pe care le primim / ni le dăm ori pe rezultate. Cei dintre noi care au spus că ne concentrăm mai mult pe numărul de taskuri pe care le avem sau le primim, am realizat că și acele taskuri neprevăzute care apar ne întârzie, de fapt, mai mult decât am crezut taskul la care lucram în prezent. Cei dintre noi care au preferat rezultatele și-au dat seama că se axează pe taskurile pe care le pot termina astfel încât să obțină rezultatele mai repede.

Prin coaching pragmatic te învățăm cum să-ți concentrezi atenția către ceea ce te interesează și vrei să obții, astfel încât atunci când apar lucruri neprevăzute cărora le acorzi timp să nu te lași distras de la obiectivul tău principal.

Un mod prin care ai putea să-ți rezervi timp pentru tine, ar fi acela de a te organiza foarte bine astfel încât să termini ce ți-ai propus să faci în ziua respectivă, iar apoi să poți face lucrurile pe care vrei să le faci pentru tine.

Cum ai putea să-ți folosești timpul de la muncă într-un mod productiv?

Majoritatea dintre noi ne petrecem o mare parte din timp la locul de muncă, timp pe care ar fi benefic pentru noi, dacă l-am folosi eficient pentru a nu irosi, ci pentru a focaliza resursele de energie către ceva ce este cu adevărat important.

O altă problemă pe care cred că o avem cu timpul, este aceea că uneori vrem să facem mai multe lucruri decât realist vorbind, chiar ar fi posibil să le realizăm pe parcursul acelei zile de muncă. O soluție eficientă pentru asta ar fi, să ne planificăm timpul și să ne organizăm în așa fel încât să nu ne aglomerăm anumite zile și să avem zile cu mai puține activități decât în mod normal.

time management

Spre exemplu, atunci când se apropie un deadline și încă nu am terminat taskul, este posibil să ne panicăm, să ne grăbim și cred că sunt șanse destul de mari ca să nu-l rezolvăm la timp sau să îl greșim, prin urmare insist din nou pe buna organizare a listei de taskuri, pe timpul realist asumat alocat acestora pentru a putea lucra eficient.

Pentru unii oameni cred că faptul că au un program fix îi ajută să-și țină viața în ordine. Deși, uneori tind să creadă că nedepinzând de nimic, nici măcar de timp, ar fi o libertate totală. Sunt de acord cu această teorie, dar în același timp, neavând un program sau măcar o idee despre cum să-ți organizezi timpul și să ai un scop pentru care faci acel lucru, atunci te poți compara cu o barcă ce plutește în derivă.

Ce crezi tu că îți ocupă cel mai mult timp?

Cărui sau căror lucruri le acorzi mai mult timp decât crezi că ar trebui?

Cum ai putea să te organizezi astfel încât să ai timp pentru toate lucrurile pe care ți le propui (într-un mod realist) și să le faci?

Cum ți-ai putea aloca timp de relaxare terminând totuși lucrurile pe care le ai de făcut?

Coachingul pragmatic ne ajută la concentrarea atenției pe ceea ce avem de făcut pentru a nu mai amâna taskurile pe care nu suntem hotărâți în totalitate să le facem și întârziem începerea acestora. Ar fi o idee, să prioritizăm taskurile, să le alocăm timpul necesar, iar apoi să ne putem petrece restul timpului în ce fel dorim.

Timpul este același pentru toată lumea, 24 de ore, depinde doar de noi felul în care ne organizăm și gestionăm lucrurile pe care le avem de făcut.

Timpul parcă trece mai greu atunci când nu suntem motivați să facem anumite lucruri și trece foarte repede în momentul în care ne simțim bine; aceasta este doar percepția minții noastre. Așa că data viitoare când simți că timpul trece greu, ai putea să faci un lucru care îți ține mintea ocupată astfel încât să nu te mai gândești la cât de repede sau de încet trece timpul!

Despre time management și managing objectives (acesta din urmă fiind chiar un modul din programul Executive Coaching Practitioner ținut la Școala de Coaching Pragmatic), te invit să citești articolul Provocarea de Self Coaching: 1 an, 52 de cărți, 12943 de pagini scris de colega mea Iulia Dobre Trifan - Executive Mentor Coach.

Află mai multe despre time management și implicațiile acestuia la programul de Life Coaching Practitioner organizat la Școala de Coaching Pragmatic! Acest program este potrivit pentru a putea face coaching și cu alte persoane, durează 6 luni, iar programa și numărul de ore sunt aliniate cu cerințele institutelor internaționale și te ajută pentru a-ți dezvolta abilitățile de coaching și pentru a putea obține ulterior acreditarea internațională!