Am reușit, în 2017, să ating obiectivul de self coaching pe care mi l-am propus. Am citit 52 de cărți, câte una pentru fiecare săptămână din an!
Despre obiective, idealuri, intenții și realism în self coaching
La începutul acestui an mi-am propus, cum fac în fiecare an, obiectivele pentru noul an, obiective de self coaching. Obiectivele mele sunt pe mai multe planuri, desigur, printre care și cele ale Școlii de Coaching Pragmatic: planul executiv, pentru viață, chiar și cel tehnic. Sper ca într-o zi să aleg să ofer timp unei treceri în revistă a a tuturor acestor planuri și obiective de self coaching… dar acea zi nu este azi :) .
Azi, în prag de nou an, 2018, voi acorda atenție, ca obiectiv de referință pentru anul meu 2017, unui obiectiv personal de self coaching pe care mi l-am propus mai degrabă din curiozitatea de a afla ce efecte va avea în viața mea, a transforma în realitate acest obiectiv.
Obiectivul meu părea de la început că va necesita multă energie și, mai ales, o periodicitate pe care nu aveam deloc certitudinea că, în tumultul vieții mele multi-proiect, multidisciplinare și cu priorități concurente, dinamice, pe mai multe direcții, ar fi tangibilă sau sustenabilă.
Despre obiective, idealuri, intenții și realism, voi împărtăși mai multe începând din martie 2018, în cadrul modulului Managing Objectives, din programul Executive Coaching Practitioner. Găsești aici calendarul și poți descărca de aici broșura, ca să te pui la curent cu Școala și Clubul de Coaching Pragmatic, altfel zis, ca să poți beneficia din plin de ampla parte practică, experiențială, a stilului de viață și de lucru despre care noi, echipa ProgSquad, al cărei nucleu îl formăm eu și colegii mei mentori coachi, Ciprian și Bogdan, vorbim în articole precum cel pe care tocmai îl citești.
Să întrerupem totuși suspansul și să trecem la acțiune, că despre acțiune este vorba în coachingul pragmatic!
Am reușit, în 2017, să citesc 52 de cărți, câte una pentru fiecare săptămână din an!
În secundar, am citit anul acesta 12,943 de pagini (dacă ai cont pe Goodreads, te invit să te conectezi acolo cu mine, pentru a ne împărtăși informații utile despre cărți), cele mai multe din oricare an din viața mea, incluzând și anii de liceu și de facultate, când aveam cel mai mult timp pentru această activitate plină de beneficii care este lectura!
De ce mi-am propus acest obiectiv de self coaching?
- Pentru că sunt coach pragmatic, cofondator al unei Școli de coaching, și respect cunoașterea umană, în toate formele ei. A respecta cunoașterea implică a practica eu însămi formele respective de cunoaștere. Aceasta este o credință personală pe care o aplic cu sfințenie. Practic ceea ce predic :) .
- Cărțile – a le citi sau a le scrie – reprezintă o activitate care antrenează, în același timp, mai multe inteligențe. Inteligența lingvistică este, implicit, resursa principală pe care o antrenezi, citind. Apoi însă, în funcție de ce teme alegi să citești, poți să îți antrenezi toate inteligențele. Despre inteligențe multiple și cum să le gestionezi în cel mai valorizant mod posibil, voi vorbi, în iulie 2018, la modulul de Inteligențe multiple din cadrul aceluiași Executive Coaching Practitioner.
Eu am ales anul acesta să citesc:
- Management, pentru inteligența logico-matematică
- Coaching, dezvoltare personală și psihologie, pentru inteligențele interpersonală, intrapersonală
- Paradigme (individuale și de grup), pentru inteligența existențialistă
- Ghiduri de călătorie, pentru inteligența kinestezică și spațialo-vizuală
- Pentru că sunt antreprenor și știu cu ce viteză extraordinară se schimbă, azi, mediul de afaceri în care trăim. A mă ține pe mine însămi în pas cu rezultatele vizionare ale muncii de cercetare a altor colegi, din alte domenii, interesați ei înșiși de cunoaștere, de creștere, de dezvoltare, este o cerință necesară nu pentru succes, ci pentru supraviețuire. Succesul mai necesită și abilitatea de a pune în aplicare ceea ce citim, de a adapta industriei noastre și condițiilor specifice de mediu, ideile calitative pe care le citim, și nu doar de a realiza faimoasele copy-paste-uri, într-o formă sau alta.
- Pentru că apreciez și recunosc efortul, munca și rezultatele de calitate. Online-ul ne oferă azi, mai mult ca niciodată, acces facil la o sumedenie de informații. Cât de des ne oprim, însă, pentru a verifica și calitatea sursei, a autorului, a platformei de pe care citim despre orice – de la banalități până la chestiuni existențiale? Literatura, cartea scrisă, oferă garanția unor puncte de vedere asumate, trasabile, verificabile. Adică pe ceea ce citim în cărți ne putem baza… dacă, desigur, ne interesează calitatea și autenticitatea informațiilor cărora le dăm timp și atenție.
- Nu în ultimul rând, pentru că ador să citesc!
Cum mi-am realizat obiectivul de self coaching?
Cu perseverență, ambiție și încredere în ceea ce voi obține, nu doar când ating obiectivul, ci și pe drum, cu fiecare carte și cu fiecare obstacol depășit, obstacol care punea în pericol obiectivul.
Cât de provocator crezi că a fost să învăț auto-disciplina unei cărți pe săptămână?
O să clarific – scopul era ca, la final de an, să ajung la 52 de cărți citite. Modul în care mi-am propus să realizez obiectivul era ca în fiecare săptămână să finalizez o carte.
Unele cărți – bibliile, cum le numesc eu, sunt acele cărți care prezintă cuprinzător un domeniu, scrise de un autor consacrat, figură de referință în domeniu, cărți pe care, dacă le citești, ți-ai însușit conceptele de bază pentru a înțelege acel domeniu – le-am citit pe parcursul a 3-4 săptămâni. Altele mi-au luat doar câteva zile. Unele mi-au luat fix o săptămână.
Crezi că am terminat o carte în fiecare săptămână? :)
Dacă tinzi să răspunzi că da, îți mai dau o întrebare ajutătoare! Ce prioritate crezi că am acordat acestui obiectiv, personal, inspirat din curiozitate, important în primul rând pentru mine, în toate acele săptămâni (și au fost destule) de urgențe la clienți, situații tensionate și contexte care îmi necesitau implicarea integrală într-un proiect sau altul?
Probabil te apropii de răspunsul corect…
Evident că au fost săptămâni în care nu am finalizat nicio carte! Săptămâni pe care le-am echilibrat, ulterior, la cel mai devreme moment propice, cu săptămâni în care am finalizat mai multe cărți!
Și asta e una din lecțiile tari ale obiectivului meu de a citi o carte pe săptămână: periodicitatea este importantă, câtă vreme ai abordare și pentru excepții. Excepțiile sunt importante, câtă vreme apar rar și știi cum să te întorci la periodicitate, imediat ce ai acoperit excepția!
Ce am învățat din călătoria de a atinge obiectivul de self coaching?
Ca și concluzie generală, mi-am reamintit, prin propria-mi experiență, că antrenamentul propriu (self coaching) necesită efort, dedicare și deschidere la tot ce nu te aștepți. Și, în egală măsură, recompensa face să fi meritat fiecare efort. Subiectele self-coaching și auto-disciplină le voi aborda pe larg în septembrie 2018, la modulul de Self-coaching din Executive Coaching Practitioner.
Indescriptibil mai prețioase decât concluzia mea generală sunt, însă, cele 52 de lecții pe care mi le-am însușit, anul acesta, experiențial, din lectura celor 52 de cărți. Vă împărtășesc primele 12 concluzii, din primele cărți finalizate în 2017. Astfel…
…am învățat, din The Japanese Art of War, că strategia, ca și preocupare umană, este ceva ce practici zilnic, dacă ești conducător autentic, și este o acțiune care implică mintea, emoțiile, corpul și spiritul, deopotrivă. Samuraiul stăpânește, în același timp, arta disimulării și arta onestității, curajul și viclenia, răbdarea și impetuozitatea.
…am învățat, din Enciclopedia sublimului, că frumosul, așa cum există el, în lucrurile mici, fragile și aparent inofensive, poate deveni, prin observare și acordare a valorii cuvenite, o formă de putere.
…am învățat, din Six Thinking Hats, că popularitatea unei metode este direct proporțională cu simplitatea ei. În egală măsură, soluțiile simple se potrivesc problemelor simple, pentru probleme complexe fiind necesare alt fel de metode, mai elaborate, deci mai puțin populare.
…am învățat, din A Book Of Tea, că arta ceaiului este, pentru asiatici, un stil de viață: profund, cu rădăcini istorice, sociale și culturale, cu tradiție care oglindește spiritul culturii care i-a dat naștere (japoneze și chineze, fiecare având specificul ei) și cu un întreg set valoric de respect, centrat pe arta ceaiului.
…am învățat, din Managing the Professional Services Firm, că există un mare gap între cultura serviciilor, așa cum sunt practicate și înțelese pe piața locală, și cultura serviciilor, așa cum sunt acestea practicate și înțelese în culturi net superioare, ca management și ideologie, culturii locale. Există și excelență, nu doar compromis, în servicii. Doar că piața locală mai are câteva decade până acolo.
…am învățat, din Gândire rapidă, gândire lentă, cea mai lungă carte de anul acesta, de 752 de pagini, că aproape orice decizie pe care oricare dintre noi o luăm se poate explica, și sub aspectul corectitudinii, și al probabilității, și empiric, și statistic. Nicio explicație nu este infailibilă, desigur, dar autorul demonstrează că există destule principii după care ne putem ghida, pentru a înțelege și gândirea rapidă, și gândirea lentă, pe care fiecare dintre noi le aplicăm, de la caz la caz.
…am învățat, din No BS Time Management for Entrepreneurs, că a scrie cărți în care să incluzi mult conținut comercial pe lângă câteva idei de conținut valide este accesibil, mai ales dacă optezi pentru o temă de larg consum, cum ar fi managementul timpului!
…am învățat, din Istorie la purtător, de la Adam la Apple, că noblețea autentică, aceea caracterizată de un nivel ridicat de cultură generală, merge mână în mână cu umorul și permite, posesorului de noblețe, să abordeze subiecte foarte serioase, cum este istoria lumii, în manieră respectuoasă și în același timp, atractivă!
…am învățat, din When Cultures Collide – Leading Across Cultures, o altă biblie, de 599 de pagini, că a comunica și a conduce, multicultural, implică deschidere personală și ample cunoștințe multidisciplinare, necesare cel puțin pentru a înțelege și a integra similitudinile și diferențele a 3 sisteme de organizare culturală foarte diferite: liniare, multi-active și reactive.
…am învățat, din The Progress Principle, că a fi un bun team-leader constă în a ști să oferi recunoaștere pentru fiecare pas mic coechipierilor tăi. Feedback, deci, de fiecare dată când observăm progres! Oricât de mic…
…am învățat, din A Cup of Sake Beneath the Cherry Trees, că filosofia de viață asiatică, în care contemplarea aici-acum a fiecărei clipe și trăirea prezentă (acel mindfulness despre care citim și auzim o mulțime de superficialități, care tind să minimizeze valoarea practicii, și care merită, cu atât mai mult, o descoperire atentă) sunt centrale, conduc, firesc, la însușirea detașării, la conștentizarea impermanenței și la împăcarea cu polaritățile existenței, cum ar fi efemer-sacru.
…am învățat, din Images of Organization, că abordarea unei companii de la cel mai înalt nivel, al managementului strategic, se poate face și holistic, aplicând cel puțin 8 metafore de gândire sistemică. Putem gândi compania ca o mașină (aceasta a fost prima formă de management, de altfel, în epoca industrială), sau ca organism viu, sau ca sistem politic, sau ca și cultură, sau ca și formă de dominație. Și dacă alegem să schimbăm perspectiva, putem deveni lideri mai buni, dar asta necesită, de fiecare dată, a îmbrățișa o schimbare, a noastră, întâi de toate, apoi a tuturor realităților care constituie compania.
Și ca să-ți faci o idee privind celelalte 40 de cărți care m-au acompaniat anul acesta, poți arunca o scurtă privire pe coperte (ordinea este de la cele mai recente cărți finalizate, până la cele citite spre începutul anului):
Ți-am deschis apetitul pentru lecturi bune și self coaching?
Sau poate apetitul pentru lectură, în general? Dacă da, m-aș bucura să îmi lași un semn, pentru a explora moduri în care te-aș putea ajuta să acționezi pe propria-ți cale, pentru a te bucura de beneficiile lecturii!
Iar dacă parcurgerea acestui articol ți-a trezit interesul pentru coachingul pragmatic, te invit să mă contactezi direct, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau prin orice canal de comunicare îți este confortabil, pentru a-ți povesti mai multe despre anul 2018, care este plin de opțiuni pentru toate bugetele și pentru toate nivelele de carieră, pentru oricine este deschis către propria-i dezvoltare personală, prin coaching, fie pe planul de coahing pentru viață (life coaching), cel de coaching executiv sau cel de coaching tehnic. Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l pe rețelele de socializare, pentru a oferi și cunoscuților tăi șansa de a se bucura de el!