Păstrarea echilibrului în lumea naturală este plină de provocări! Și în ritmul vieții umane există perioade în care primim o varietate de oportunități, momente în care prosperitatea ne bate la ușă, doar-doar să avem înțelepciunea de a o recunoaște și de a o primi. Tu cum răspunzi chemării prosperității?
Cum arată prosperitatea?
Luna mai în natură este cunoscută pentru explozia de verdeață. Totul, de la plantele invazive, zise și buruieni, la copaci, își accelerează creșterea. Transformarea peisajelor este aproape instantanee. De la o zi la alta, de la o săptămână la alta, tulpinile cresc, frunzele se deschid spre lumină în mii de forme, florile își deschid petalele, griul cenușiu al pământului se îmbracă în paleta de culori a verdelui.
Grădinarii au de lucru, pentru protejarea culturilor anuale cu cerințe mai mari față de mediu. Păstrarea echilibrului în lumea naturală este plină de provocări!
Tot acum, magia interacțiunii dintre ploi și temperaturi în creștere dă plantelor perene energia necesară pentru creștere: pomișorii înmuguriți deja, înverzesc și înfloresc, adaugă câțiva centimetri la trunchiuri. Tufișurile, arbuștii, la rândul lor se dezvoltă și ne îmbie cu mai multe flori decât în anii precedenți.
Plantele de gard viu își înalță mlădițele în toate direcțiile, dornice să soarbă parfumul vieții, vesele să își asume rolul propriu în ecosistemul prosperității. Cupele aromate alb-gălbui ale Mâînii Maicii Domnul, violaceul catifelat al glicinei, gardurile multicolore de trandafiri, rozaliul pufos al arborilor de mătase, cupolele bogate de magnolii și liliac, și multe, multe altele, înfrumusețează aleile, trotuarele și grădinile, salutând trecătorii grăbiți, invitându-i pe cei mai atenți la o șuetă, la o pauză binemeritată de ascultare a chemării naturii.
La fel se întâmplă și în ritmul vieții umane, există perioade în care primim o varietate de oportunități, momente în care prosperitatea ne bate la ușă, doar-doar să avem înțelepciunea de a o recunoaște și de a o primi.
- Pentru tine, cum arată prosperitatea?
- Ce întâmplări identifici ca oportunități?
- Cum răspunzi chemării prosperității?
- Cum echilibrezi efortul aferent oportunităților care ți se prezintă?
- Cum îți păstrezi motivația, între oportunitate și rezultate?
Ploaia și trandafirul
Acum 2 ani, în toamnă, am plantat butași de trandafiri. Anul trecut, în primăvară, 2 din 5 butași au îmbobocit, fiecare având o floare: una roz, una roșie intens.
Anul acesta, după ploi, trandafirul roșu a deschis din nou o floare.
Trandafirul roz a deschis un întreg mănunchi de flori, pe 3 tulpini diferite, toate nou dezvoltate! Parfumul lor învăluie un întreg colțișor de grădină!
Când i-am plantat inițial, toamna, păreau speriați și oropsiți de ploile de atunci. Erau firavi și iată, nu toți au supraviețuit. Însă, cei 2 care au reușit, se dezvoltă fiecare în ritmul lui. De curând, am observat ce pitoresc sclipesc picăturile de ploaie, pe obrajii florilor roz de trandafir! Departe de a mai părea amenințătoare, ploaia a devenit un aliat, un prieten de încredere al simpaticilor trandafiri.
- Tu cum te poziționezi față de “ploile” din viața ta?
- În ce măsură utilizezi evenimentele exterioare, pentru atingerea obiectivelor?
- Cât de deschis ești la a vedea valoarea creatoare a unor evenimente care au și potențial de adversitate?
- Cu ce situație din viața ta rezonează exemplul trandafirului roz?
- Dar al trandafirului roșu?
Glicina și capriciile mediului
La începutul primăverii, am plantat 2 liane lungi de glicină, ambele recoltate, cu rădăcină cu tot, de la un exemplar matur de glicină. Pe fiecare din ele, într-o altă zonă din curte, lângă secțiuni de gard pe care ne dorim să le îmbogățim prin gard viu, știind și că glicina este o plantă robustă și nu este pretențioasă față de condițiile de mediu.
Una din liane a înmugurit și a crescut cu o viteză uimitoare. Cealaltă nu a pornit deloc. Deocamdată.
Cea care a înverzit vitejește primește lumină solară direct și, implicit, când nu plouă, are parte de puțină umiditate din sol. Cealaltă este umbrită de copaci înalți, deci beneficiază de umiditate din belșug, însă are lumină solară indirectă. Astfel, deși au condiții similare, una din ele e deja prosperă, cealaltă încă nu se știe în ce direcție va evolua.
Mediul înconjurător ne arată astfel că are mai multe criterii decât cele pe care le considerăm noi, la o primă vedere, în ceea ce ține de plantele pe care le hrănește!
- Cum crezi că influențează mediul tău înconjurător - personal și/ sau profesional - prosperitatea din viața ta?
- În ce măsură observi factorii care cresc prosperitatea? Dar pe cei care o încetinesc?
- Cu ce exemple din viața ta se potrivește situația celor 2 glicine?
În speranța că ai găsit în acest articol idei care să te ajute la navigarea provocărilor pe care oportunitățile de a prospera ți le aduc, îți urez un sfârșit de primăvară bogat și o vară fructuoasă!
Ai rezonat cu ideile din acest articol? Ai vrea să încerci să aplici în viața ta câteva din ideile întâlnite aici? Programează-ți prima sesiune de coaching pragmatic, pro-bono, folosind butonul de pe prima pagină.
Poți începe să valorifici energia naturală din viața ta!
Disclaimer: Exercițiile de coaching pragmatic sunt exerciții de dezvoltare personală și/ sau profesională, după caz. Ele nu își propun să înlocuiască expertiza altor domenii: medical, economic, juridic, etc. Dacă știi că ai nevoie de a lucra cu un specialist dintr-un domeniu specific, te încurajăm să apelezi cu încredere la experții domeniului respectiv!