Luna trecută am scris despre prosperitate, motivată de observarea exploziei de verdeață ce ne-a înconjurat cu parfumuri suave și culori exuberante. Continui seria de articole de #LifeCoachingPragmatic, în ritm cu natura, invitându-te, dragă cititor, la observarea abundenței generate de relațiile benefice din viețile noastre.
Este iunie. Natura este în plin sezon de fructificare. Grădinarul care a semănat de zor în primăvară se bucură, acum, de adolescența zglobie a plantelor sale: legumele anuale sorb cu nesaț apa din ce în ce mai rară a ploilor, se bronzează la soare și fac promisiuni de recolte bogate.
La mine în grădină, vedetele sunt glicina și rondul de 3 surori. A nu se înțelege că doar ele au impresii spectaculoase de oferit și înpărtășit :). Mai degrabă, ele sunt subiectul sesiunii noastre de azi de coaching prin scris/ citit, deoarece ele au multe de spus despre efectele surprinzătoare ale relațiilor benefice... în viața unei plante.
Glicina
Îți amintești, din articolul trecut despre prosperitate, că una dintre cele două glicine încă nu intrase în vegetație, deși sora ei, plantată în același timp, dar în altă zonă a curții, debutase cu energie? Ei bine, săptămâna aceasta, a reușit și a doua glicină să înmugurească și, în decurs de câteva zile, a îmbrățișat cu rămurele verzi, tinere, pline de viață, gardul care îi servește drept arac! Unul din vlăstari este poziționat, simbolic poate, chiar în vârful tulpinii principale, iar direcția lui de creștere este către exteriorul gardului, ca și când temerara liană este nerăbdătoare să își afirme cu voce limpede prezența în ecosistemul grădinii.
Ce a generat această evoluție uimitoare a glicinei? Dincolo de stropul de scânteie divină care se află la originea oricărei manifestări vitale, o posibilă explicație ne-o oferă permacultura: ghilda de plante din jurul glicinei a acționat favorabil, astfel că, o dată cu creșterea zilei, care înseamnă mai multă expunere la lumină solară, chiar dacă indirectă, umiditatea din sol, menținută de cei doi arțari înalți între care se află glicina, și biomasa formată în ani sub coroanele acestora, au avut efect catalizator pentru mica plăntuță.
Cum am contribuit noi la acest fenomen? În primăvară, am îmbogățit solul, prin adăugarea de compost homemade. Apoi, peste vară, am continuat să udăm glicina, chiar dacă părea lipsit de speranță efortul, din moment ce nu se arăta nici măcar un mugurel verde, în timp ce cealaltă glicină deschidea, constant, noi și noi muguri, care creșteau văzând cu ochii!
Situația glicinei este similară cu acele contexte din viața noastră în care, din nefericire, avem impresia că suntem blocați ori constrânși ori în dificultate de a ne dezvolta, pentru că, prin comparație cu alte persoane în contexte asemănătoare, noi părem mai înceți, mai puțin performanți, mai puțin strălucitori, mai puțin cine-știe-cum, în ochii cui privește și compară. Fie că e vorba de un șef sau un părinte, un coleg cu mai multă experiență sau un prieten "deținător” al sistemului de măsură, și indiferent dacă există adevăr în comparație, ni se întâmplă să ne indispunem când suntem centrul unei situații de acest tip.
Soluția, ca și pentru glicina din grădină, este să avem încredere în noi înșine, în relațiile de ajutor de care dispunem, și să ne acordăm timpul și spațiul necesare devenirii noastre autentice, aliniate cu valorile noastre și cu scopurile importante pentru noi, indiferent de cum evoluează, în paralel, alte plante pe care le cunoaștem, adică alte persoane din jur.
- Care crezi că sunt relațiile benefice din viața ta?
- Ce primești din fiecare din aceste relații? Ce oferi?
- Cine sunt observatorii care obișnuiesc să te compare?
- Cum te protejezi de efectul toxic al comparațiilor?
- Care sunt valorile tale privind aspectele comparate?
- Care este opinia ta privind aceste valori, excluzând concluziile comparațiilor?
- Cum te apreciezi tu, privind aceste valori?
- Cum ai putea cere observatorilor care te compară să dezvolte moduri empatice de comunicare cu tine, în locul comparațiilor?
- Ce i-ai spune unei alte persoane, care trece printr-o situație similară?
Felicitări! Ai parcurs cu succes un exercițiu de conștientizare a propriilor calități! Atunci când calitățile tale rețin atenția altor persoane, chiar dacă ceea ce au de zis sună depreciativ, este important să observi, în primul rând, că ești o persoană interesantă, din moment ce alții își alocă timp din viața lor, pentru a te observa pe tine!
Rondul de 3 surori
Un alt studiu de caz din natură care oferă un buchet de subiecte de introspecție este rondul de trei surori. Originar din practica indienilor în Statele Unite, stilul de cultură trei surori constă în a planta movile de porumb, înconjurate de fasole urcătoare și interplantate cu dovlecei sau bostani.
Scopul combinației este de a genera un complex de funcții care ajută toate cele trei plante din grup. Deși toate sunt pretențioase față de mediu, prin partajarea funcțiilor lor cumulate, se obține o ghildă de succes. Porumbul ajută fasolea să se cațere. Fasolea fixează azot în sol, astfel îmbogățind mediul pentru toate cele trei plante. Iar bostanii sau dovleceii, prin frunzele lor palmate mari și pentru că se extind pe orizontală, suprimă creșterea buruienilor și umbrește solul, astfel reținând umiditatea în sol, funcție de care, peste vara fierbinte, este nevoie vitală.
Anul acesta, încercarea a-5-a de rond de trei surori mi-a demonstrat realitatea teoriei prezentate anterior! De pe suprafața unui cerc înscris într-un pătrat cu latura de 3 metri, am cules deja 20 kg de dovlecei, fasolea se înalță maiestuos spre soare, încărcată de păstăi, iar porumbul se uită de sus în jur, moțat și unduios sub adierea vântului. Buruienile sunt o amintire. Deși crescute sub pălăria de frunze de dovlecei, au rămas mici și fără lumină, intimidate de vitalitatea legumelor fructifere!
Impresionant prin productivitate și auto-susținere, rondul a necesitat atenție din partea noastră la calendarul de plantare. Cum spuneam, am mai încercat de alte patru ori înainte, iar rezultatele nu au fost cele așteptate: fie am semănat prea târziu, fie semințele nu au pornit, fie răsadurile au fost prea tinere, fie distanța între plante a fost nepotrivită. Deși cerințele teoretice au fost clare, specificul punerii lor în practică a făcut diferența între rezultate mediocre și rezultate excelente! De asemenea, designul efectiv al dispunerii spațiale a celor trei specii, în rond, a fost schimbat de la o încercare la alta.
Situația rondului de trei surori este similară cu acele contexte din viața noastră în care, deși cunoaștem rolurile de care avem nevoie pentru a reuși sau prospera, pare că nu nimerim combinația potrivită, iar rezultatele mult dorite ne evită cu încăpățânare! Suntem în relațiile indicate, facem pașii recomandați, și totuși, nu se leagă? Care e problema? Care ar fi soluțiile?
O idee de abordare este de a încerca mai multe configurații ale rolurilor și resurselor implicate, păstrând orientarea pe obiectiv și încrederea în abilitățile noastre de a găsi formula optimă și punerea în practică aferentă.
Iată câteva întrebări de coaching care te pot ajuta să navighezi o astfel de provocare:
- Cât de clare sunt rolurile fiecărei persoane în context?
- În ce măsură fiecare persoană își desfășoară rolul?
- Cum se integrează rolurile către rezultatul final?
- Ce elemente pot cataliza integrarea rolurilor?
- Ce aspecte, în afară de rolurile cunoscute, influențează rezultatul?
- Cine se asigură de armonizarea, în timp, a rolurilor?
- Cum se gestionează lecțiile învățate din încercările anterioare?
- Ce adaptări poate necesita modelul teoretic, la contextul local?
- Ce criterii pot fi ajustate, de la teorie la practică?
Felicitări! Ai parcurs un plan de organizare a încercării curente/ viitoare a proiectului care deocamdată te fentează :).
Ai rezonat cu ideile din articol și vrei să lucrezi cu un coach pe o situație concretă? Programează-ți prima sesiune de coaching pragmatic, pro-bono, folosind butonul de pe prima pagină.
Găsești alte idei de #LifeCoachingPragmatic citind mai departe articolele de pe acest blog și abonându-te la newsletter-ul nostru.
Îți urez o vară roditoare și cât mai multe binecuvântări ale naturii!
Disclaimer: Exercițiile de coaching pragmatic sunt exerciții de dezvoltare personală și/ sau profesională, după caz. Ele nu își propun să înlocuiască expertiza altor domenii: medical, economic, juridic, etc. Dacă știi că ai nevoie de a lucra cu un specialist dintr-un domeniu specific, te încurajăm să apelezi cu încredere la experții domeniului respectiv!