Toți visăm la ceva anume la un moment dat. Face parte din natura umană ca orice persoană să viseze și să își dorească să facă ceva măreț sau să călătorească undeva exotic sau într-un loc îndepărtat. Diferența dintre persoanele care își pun visurile în practică și cele care nu fac asta este reprezentată de capacitatea unor oameni de a fi pragmatici și de a trece la acțiune. Prin Coaching Pragmatic explorăm multitudinea de posibilități prin care o persoană își pune visurile în practică.
Cine te întorci din vacanță?
Visurile pot fi de mai multe tipuri. De la pilot de avion, CEO-ul unei mari companii, educator, sportiv de performanță sau politician la doctor, scafandru sau cântăreț. Există o paletă largă de dorințe pe care oamenii le au în decursul vieții. Imaginația minții umane este infinită și diversă. Unul dintre visurile predilecte ale oamenilor este cel de a călători în diverse destinații turistice.
Multitudinea de posibilități și avansarea rapidă a tehnologiei a făcut călătoria o activitate aproape la îndemâna oricui. Destinațiile îndepărtate și exotice au devenit mai accesibile și mai dezirabile pentru călătorii amatori. Călătoria este o formă de relaxare, detașare și explorare a unor locuri, medii și culturi noi.
Însă, pentru multă lume vacanța reprezintă o formă de a scăpa pentru câteva zile sau săptămâni de la locul de muncă. Motivul principal al unei vacanțe fiind pauza de la job și nu neapărat bucuria unei experiențe noi și provocatoare.
Înainte să plecăm în concediu suntem exuberanți și nerăbdători. După ce ne întoarcem după o vacanță, devenim triști deoarece am revenit la „viața cotidiană” și la responsabilitățile zilnice. Atunci este momentul în care nu ne mai întrebăm ce efect a avut concediul asupra noastră, atunci nu mai întrebăm cine ne întoarcem din vacanță.
În ziua de azi planificarea unei călătorii a devenit o activitate predilectă pentru amatorii de experiențe noi. Apelăm la planificarea concediilor deoarece:
- Dorim să ne relaxăm.
- Ne bucurăm de schimbarea peisajului, chiar și pentru câteva zile.
- Vedem locuri interesante și întâlnim persoane noi.
- Observăm culturi și stiluri de viață diferite.
Cum analizăm cine ne întoarcem din vacanță prin Coaching Pragmatic?
Este important ca atunci când ne întoarcem din concediu să urmăm un proces sustenabil de reflecție și să identificăm eventualele elemente cu care am rămas din respectiva vacanță și cum le putem folosi pentru a ne face zilele de la job mai ușoare.
Ce acțiuni putem aplica prin Coaching Pragmatic?
Cum am menționat și mai sus, reflecția este un mecanism foarte bun de conștientizare a lucrurilor pozitive, sănătoase pe care le-am acumulat de-a lungul unei vacanțe.
Conștientizarea în sine reprezintă un element central în Coaching Pragmatic, fiind un catalizator vital între starea noastră inițială și acțiunile pe care le vom întreprinde pe viitor. De asemenea, ne putem gândi și la faptul că, în trecut, nu toată lumea avea posibilitatea să călătorească, iar, astăzi, fiind relativ facil să călătorim, putem aprecia cu atât mai mult diversele oportunități de călătorie și explorare.
Recunoștința reprezintă o altă caracteristică specifică Coachingului Pragmatic.
Coaching Best Practices
-
Observă
Începe prin a observa ce stare de spirit ai înainte de a pleca în concediu și cu ce stare de spirit te întorci. Îți poți nota pe un carnețel gândurile care îți trec prin minte pentru a le putea compara ulterior.
-
Conștientizează
Gândește-te la beneficiile pe care ți le-a furnizat concediul și conștientizează modurile diverse prin care poți profita la maximum de aceste beneficii, îmbogățindu-ți astfel zilele de la job.
-
Apreciază
Practică recunoștința și valorizează mereu experiențele și locurile noi. Au existat vremuri nu de mult apuse când călătoria constantă nu era accesibilă tuturor. Faptul că acum acest lucru a devenit posibil este un lucru demn de recunoscut, apreciat și prețuit.
-
Acționează
Caracterul pragmatic al coachingului este acela de a îndrepta atenția omului spre acțiune și spre a-l ajuta pe acesta să își definească pași concreți pe care acesta să îi urmeze în călătoria sa spre a-și pune visurile în practică. În cele din urmă acțiunea este componenta pragmatică în coaching, fiind partea esențială din proces prin care lucrurile se pun în mișcare și generează schimbare.
-
Explorează și învață
În timp ce acționăm este important să și explorăm diverse perspective din care să învățăm lucruri noi în baza cărora să întreprindem noi acțiuni provocatoare.
Cum să începi?
Parcurge întrebările de self-coaching de mai jos și trimite-mi răspunsurile la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
- Ce criterii parcurgi în momentul în care îți alegi vacanța?
- Cum îți planifici vacanța?
- Ce înseamnă pentru tine o vacanță?
- Cum valorizezi experiența unei vacanțe?
- Cum te simți după prima zi la muncă imediat după concediu? Dar după prima săptămână?
- Cu ce alte lucruri completezi categoria de “visuri”?
- Cum îți pui visurile în practică, de obicei?
Răspunsurile acestor întrebări reprezintă începutul unui proces de coaching sustenabil, menit să focuseze pe acțiuni concrete, corelate cu explorare, conștientizare, învățare și recunoaștere a rezultatelor. Provocarea de coaching pragmatic înglobează toate aceste elemente.
Dacă ești deja hotărât să aplici coaching pragmatic, sunt mai multe opțiuni prin care poți lucra cu mine, individual. Vizitează Coaching Shop și contactează-mă, pentru a te ajuta să clarifici care din variantele de lucru individual ți se potrivește cel mai bine!
Dacă preferi lucrul în grup, mai degrabă decât lucrul individual, soluția pe care împreună cu colegii mei, ți-o pot oferi, este Clubul de Coaching Pragmatic, unde, în data de 18 iulie tema întâlnirii este „Cine te întorci din vacanță?".
Clubul de Coaching Pragmatic reprezintă comunitatea în care ai ocazia să beneficiezi de experiențe de coaching de grup autentice, menite să focalizeze pe conștientizare și trecere la acțiune. Abordăm teme din următoarele specializări: life coaching, executive coaching, coaching tehnic. Citește retrospectivele primelor 24 de întâlniri ale Clubului pentru a afla mai multe.
De asemenea, citește articolul meu despre Puterea Coachingului Pragmatic și descoperă avantajele pe care acesta le oferă.
În concluzie, prin Coaching Pragmatic visurile sunt transformate în realitate, în acțiuni concrete. Prin best practices din Coaching Pragmatic orientate pe acțiune, te asiguri că îți vei realiza visurile. Te așteptăm la Clubul de Coaching Pragmatic!