Setarea obiectivelor are rolul de a oferi ordine, claritate în acțiunile pe care le întreprindem zilnic, acestea asigurând în același timp măsurabilitatea obiectivelor. Coachingul Pragmatic reprezintă mecanismul potrivit pentru definirea și realizarea obiectivelor personale și profesionale.
Cum transformăm intențiile în acțiuni
Sunt nenumărate lucruri în viață pe care dorim să le facem sau ne gândim la posibilitatea că le vom face în viitor. Este normal să fie așa, oamenii au avut mereu în ADN nevoia de străduință, de aspirații mai înalte decât ființa lor.
Istoria evocă faptul că lumea a evoluat progresiv în urma acțiunilor întreprinse de către oameni care au avut idei care, ulterior s-au dovedit a fi mărețe, deoarece au avut abilitatea și curajul să pună în practică acele idei. Să facă primul pas, să pătrundă prin hățișul incertitudinii și să construiască pas cu pas drumul care avea să îi poarte spre idealuri mai înalte. Pentru o incursiune tematică în trecutul coachingului, vizitează blogul colegei mele, Iulia Dobre-Trifan și explorează articolul – Coachii-profeți ai antichității și continuarea acestuia – Drumul inițiatic – dincolo de coaching .
“The smallest deed is better than the greatest intention” - John Burroughs
“Cea mai mică acțiune este mai bună decât cea mai mare intenție”
După cum spune autorul vorbei înțelepte de mai sus, ideile și intențiile rămân la nivelul de idei și intenții, dacă nu sunt materializate în acțiuni concrete. Până și cele mai insignifiante acțiuni generează mișcare și progres, sub o formă sau alta.
Coachingul Pragmatic este o metodă eficientă prin care oamenii, parcurgând un proces de coaching susținut, își clarifică propriile idei, își stabilesc intențiile și acționează în consecință.
Cum ne clarificăm obiectivele prin Coaching Pragmatic?
Obiectivele sunt instrumente concrete cu care se lucrează în coaching, acestea fiind principalul catalizator în definirea unui plan și a unei direcții prin care oamenii ajung șă își materializeze dorințele și ideile. Intențiile sunt concretizate, devin reale. Procesul de coaching pragmatic necesită deschidere la perspective noi, explorare și, nu în ultimul rând, asumarea propriilor acțiuni.
Deseori, în momentul în care dorim să întreprindem o acțiune care să ne aducă ceva nou, ceva necunoscut, tindem să supra-gândim sau să cântărim excesiv decizia respectivă. Justificările ne populează mintea și astfel apar blocajele, întrebările repetitive care ne împiedică, de fapt, să facem primul pas. Intelectualizarea este un alt mecanism prin care ne sabotăm propriile inițiative.
Aceste mecanisme de apărare provin din instinctul de conservare specific oamenilor care, de-a lungul istoriei, au avut scopul de a atenționa persoana în momentul în care un pericol iminent se aproprie. Însă, în ziua de azi, pericolele nu mai sunt atât de mari cum au fost altădată, iar oportunitățile de dezvoltare sunt mai multe și mai însemnate.
Ce presupune setarea obiectivelor prin Coaching Pragmatic?
Caracterul pragmatic al Coachingului Pragmatic constă în focusarea persoanei spre acțiuni concrete, măsurabile, care vizează atingerea unor obiective pragmatice, măsurabile. Astfel, asumarea responsabilității devine un element definitoriu în conceperea și aplicarea unui plan viabil.
Obiectivele se setează la un nivel mai mare, ulterior acestea sunt descompuse în obiective mai mici, cu durate de timp definite în mod asumat. Coachingul Pragmatic contribuie la clarificarea obiectivelor și la trasarea unui plan realist, pragmatic, menit să satisfacă obiectivele.
Coaching best practice 1: Setează obiective
Gândește-te la lucrurile pe care ai intenționat dintotdeauna să le faci și pe care dorești în continuare să le faci, dar nu ai reușit deoarece au necesitat, mult efort, planificare, atenție sporită. Notează-le pe o foaie de hârtie și vizualizează-le, imaginează-ți ce senzație vei avea în momentul în care le vei îndeplini.
Coaching best practice 2: Setează acțiuni concrete
Pentru fiecare obiectiv în parte, notează o serie de acțiuni concrete, specifice, înșirate de-a lungul unui interval de timp asumat. Acest lucru va contextualiza și va da claritate obiectivelor care la început păreau vagi.
Coaching best practice 3: Definitivează planul
Obiectivele și acțiunile asociate lor formează planul care, odată definitivat, reprezintă cadrul și itinerariul ce necesită parcurs pentru a ajunge la destinație. De asemenea, de-a lungul acestei călătorii, contextul este posibil să se schimbe, iar acțiunile trasate la început necesită ajustate. Este normal, capacitatea de a conștientiza și de a ajusta planul pe parcurs este importantă, deoarece astfel se menține cursivitatea acțiunilor.
Coaching best practice 4: Acționează
Odată ce planul și acțiunile sunt clare, măsurabile, este timpul să treci la treabă, să construiești pas cu pas și să urmărești progresul pe care îl faci de-a lungul călătoriei.
Coaching best practice 5: Celebrează rezultatele
La final, este important să reflecți și să conștientizezi rezultatele pe care le-ai obținut și să le folosești ca și combustibil pentru a trece la următorul capitol al călătoriei. Un exemplu de celebrare de rezultate poți găsi în articolul Provocarea de self-coaching: 1 an, 52 de cărți, 12943 de pagini .
Cum să începi?
Parcurge întrebările de self-coaching de mai jos și trimite-mi răspunsurile la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
- În ce mod îți gestionezi obiectivele personale și profesionale?
- Ce înseamnă pentru tine construirea unui plan?
- Cum urmărești progresul unui plan?
- Cum celebrezi realizarea obiectivelor tale?
Dacă ești deja hotărât să aplici coaching pragmatic, sunt mai multe opțiuni în care poți lucra cu mine, individual. Vizitează Coaching Shop și contactează-mă, pentru a te ajuta să clarifici care din variantele de lucru individual ți se potrivește cel mai bine!
Dacă preferi lucrul în grup, mai degrabă decât lucrul individual, soluția pe care împreună cu colegii mei, ți-o pot oferi, este Clubul de Coaching Pragmatic.
Clubul de Coaching Pragmatic reprezintă comunitatea în care ai ocazia să beneficiezi de experiențe de coaching de grup autentice, menite să focalizeze pe conștientizare și trecere la acțiune. Abordăm teme din următoarele specializări: life coaching, executive coaching, technical coaching. Citește retrospectivele primelor 24 de întâlniri ale Clubului pentru a afla mai multe (retrospective, Diana Popescu Pragmatic Coaching Blog)
În concluzie, prin Coaching Pragmatic intențiile sunt transformate în obiective, iar obiectivele în acțiuni concrete. Prin best practices din Coaching Pragmatic orientate pe acțiune, te asiguri că îți vei realiza obiectivele. Te așteptăm la Clubul de Coaching Pragmatic!