Am dezvoltat coaching tehnic pragmatic, o abordare de coaching foarte puternică pentru team leaderi tehnici, project manageri tehnici și, în general, oricine tehnic și care s-a prins, la fel ca și mine, de câteva realități non-tehnice care ne influențează mai mult decât vrem să recunoaștem, zi de zi, chiar pe noi, the tech guys (and gals) și care nu pot fi rezolvate doar prin skillurile tehnice! Cum de am ajuns aici? Citește mai departe și am să încep să te conving că nu-i nicio magie neagră la mijloc, doar artă și meșteșug!
Cum am descoperit coachingul
M-am format și am lucrat în domeniul tehnic toată cariera, trecând prin fiecare nivel de evoluție: developer (ce vremuri!), team lead, apoi manager de proiect, arhitect software, apoi lider tehnic, trainer și mentor pentru colegi. De coaching am auzit prima dată acum câțiva ani, pe când lucram ca manager tehnic. Nu era vorba de coaching tehnic, ci de coaching de viață (life coaching), de care se ocupă azi colegul meu de la Pragmatic Coaching Club, Bogdan Grădinaru. La scurt timp, am aflat de coaching executiv, specializare de care se ocupă azi colega mea, Iulia Dobre-Trifan.
Mi se părea ceva de soft skills coachingul, și mă îndoiam că ar avea cum să-mi folosească, mie, om tehnic bazat, a cărui expertiză creștea an după an, pe măsură ce mă expuneam la noi proiecte software, noi tehnologii, noi echipe distribuite și noi proiecte de dezvoltare organizațională și individuală. Părea cam vrăjeală tot conceptul. Dar, cum zicea un coleg de curând, am zis că merită să încerc orice o dată, atâta timp cât nu sunt droguri sau ciuperci simpatice :)
Participând la o formare de coaching de viață, parte din planul de dezvoltare profesională a echipei mele de la ProgSquad, am fost total surprins că am prins foarte repede cât de mult poate schimba coachingul nivelul de performanță al meu și al oamenilor mei tehnici, dacă iau principiile generale ale coachingului și le adaptatez provocărilor specifice domeniului tehnic!
Și exact asta am făcut; la început, ca și curiozitate personală, apoi, văzând scala și eficiența rezultatelor am dezvoltat coaching tehnic pragmatic, o abordare de coaching foarte puternică pentru team leaderi tehnici, project manageri tehnici și, în general, oricine tehnic și care s-a prins, la fel ca și mine, de câteva realități non-tehnice care ne influențează mai mult decât vrem să recunoaștem, zi de zi, chiar pe noi, the tech guys (and gals) și care nu pot fi rezolvate doar prin skillurile tehnice!
La Bootcamp-ul de Coaching Tehnic din septembrie, care durează 3,5 zile și la care te poți înscrie până pe 20 februarie alături de un prieten, beneficiind de oferta 1+1=1 (adică plătind jumătate din preț) o să prezint principiile fundamentale ale coachingului tehnic pragmatic, pe care le poți aplica imediat, începând să te antrenezi în arta și meșteșugul coachingului, pus în slujba tehnologiei care ne este atât de simpatică!
Și ca să îți faci o idee despre ce e vorba în Bootcamp-ul de Coaching Tehnic, iată în continuare câteva situații în care cred că te găsești uneori, sau poate frecvent, și față de care coachingul tehnic constituie un adevărat mediu de dezvoltare, limbaj de programare, tehnologie și metodologie, depinzând de cât de street-smart ești tu!
Tehnologia, un scop sau un mijloc?
Tehnologia a fost inventată de om pentru a ne ușura viața. Eu cel puțin așa cred :). Revoluție industrială, producție automatizată, internet, comunicații la distanță. Omul avea nevoie de toate acestea, ca să renunțe la munca fizică, la timp îndelungat de producție, la limite geografice și la porumbei călători (pe care de regulă îi și atacau vulturii, pe drum, și se pierdeau mesajele). Și un pic, de lene... :)
Tehnologia, deci, era un mijloc, atunci când omul a inventat-o.
Azi, însă, am ajuns să trăim o mare parte din viață prin intermediul tehnologiei. Alegem tehnologizat, mai degrabă decât manual. Preferăm producție în serie, decât producție personalizată (costă mai puțin, durează mai puțin). Cu excepția, desigur, a câtorva servicii și produse unde vrem personalizat din varii motive, care nu inlcud eficiența… cum ar fi acela că inelul de logodnă trebuie să fie unic, altfel nu-ți spune da viitoarea nevastă, sau că pur și simplu nu au implementat încă formular de comandă online pentru papioanele alea pe care oricum nu vrei să le porți, dar îți trebuie unul, că ești invitat cu tot board-ul la a black tie event…
Vorbim prin oricare mijloc de comunicare la distanță, mai degrabă decât să ne întâlnim ca pe vremuri în bar la o bere, să râdem sănătos și să trăim pe bune, fără un monitor sau un ecran de telefon între noi.
Tehnologia a devenit un scop… parcă ne propunem să avem cât mai multe și cât mai variate piese de tehnologie, ca asistenți ai vieților noastre.
Nu zic că am ajuns deja în Matrix. Dar nici autonomi față de tehnologie nu mai suntem, de multă vreme deja!
Coaching tehnic pragmatic, mijloc de a îmblânzi tehnologia
La muncă tehnologiile au revoluționat relaționarea și performanța profesională. Mai ales dacă, la fel ca și mine, lucrezi în mediu hiper-tehnologizat. Software, comunicații, banking, și orice alt domeniu în care se lucrează în spatele unuia sau chiar a două monitoare, peste tot joburile au o parte semnificativă tehnică.
Păi asta e foarte bine, nu-i așa? Pentru noi cei tehnici. E bine. Și nu e bine.
E bine că ne apropiem foarte mult între noi, via tehnologii. Și nu e bine că ne îndepărtăm la fel de mult între noi, ca oameni, ca ființe sociale, ca indivizi din aceia cărora li se părea mișto întâlnitul cu prietenii în oraș și vorbitul în timp real, nu prin sms-uri, mailuri, postări și înregistrări în multiplele aplicații din firmă.
Asta e ceea ce a creat tehnologia, în viețile noastre: extreme, polarități, abordări diametral opuse. Putem fi buni, foarte buni și excelenți, în domeniile noastre tehnice, fără a ne mai preocupa de a fi buni, foarte buni și excelenți, social, ca oameni, ca ființe care comunică și relaționează?! Nu că n-am mai vrea noi să ne dezvoltăm și ca oameni, dar e așa de ușor să dai un mail sec în loc de să te angajezi întro comunicare deschisă, directă, autentică! E similar de simplu să te uiți pe sharepoint ca să afli cine vine la petrecerea firmei, în loc de a te trece prin emoțiile interacțiunii directe cu acea colegă simpatică venită de 3 luni, de la care așa ai vrea să primești un sms cu o invitație în oraș, doar că nu prea mai știi cum se fac lucrurile astea… non-tehnice, de interacțiune umană, banală, simplă, între oameni!
Coachingul tehnic la asta te ajută. La a aplica un control mai amplu asupra vieții tale, tehnice, prin a o extinde dincolo de tehnic! Cum să comunici puternic, altfel decât prin tehnologii. Cum să obții de la oameni colaborare și rezultate, nu numai în ceea ce ține de proiectele tehnice de la muncă, ci și în ceea ce privește atmosfera din echipă, mediul de lucru, deschiderea interumană către sinergie, veselie, optimism!
Coachingul tehnic te ajută să folosești tot ceea ce știi despre tehnologii, ca mijloc, nu ca scop. Scopul redevine trăirea intensă a vieții tale. Cum? Vino la Technical Coaching Bootcamp și vei afla!