Folosim cookies exclusiv pentru a va asigura cea mai buna experienta in utilizarea sitului nostru. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate apăsând pe butonul "Află mai multe".

 • +40 728 840 309
 • +40 727 776 787
 • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Coachii - profeți ai antichității
Coachii - profeți ai antichității

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Probabil că e primul articol despre coaching, din perspectiva evoluției istorice, pe care-l concep pentru blogul meu de coaching, deși probabil că am mai menționat, mai ales pe la Întâlnirile Clubului de Coaching Pragmatic, despre începuturile coachingului, cele îndepărtate, adică cele de dinainte de primele practici pe care le referim, în prezent, ca și practici de coaching (cum ar fi abordarea lui Timothy Gallwey), de dinainte de institutele internaționale și, nu în ultimul rând, de dinainte de comercializarea coachingului, ca și serviciu de dezvoltare individuală sau de grup.


Lumini și umbre - viața prin coaching pragmatic
Lumini și umbre - viața prin coaching pragmatic

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Mediul în care trăim este răspunzător, într-o oarecare măsură, de peisajul întunecat în care pare, în prezent, pictată viața, în plină primăvară a anului 2020.
Cu toate acestea, fiecare avem responsabilitatea individuală de a discerne.
Lumina există înainte să apară umbra. Și, îndată ce privești în față umbra, descoperi lumina de dincolo de ea. Oriunde apar umbrele, există și lumina. Depinde de fiecare dintre noi să o căutăm, să o găsim și să o oferim și altora.
Soluția peisajului întunecat care ne temem că ne-a acoperit prezentul se găsește în puterea de a spera și de a continua înainte, către viitor, a fiecăruia din noi.
Tu cum recunoști lumina din viața ta? Cum îndepărtezi umbrele?


Relații care te ridică, relații care te coboară
Relații care te ridică, relații care te coboară

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă

Relațiile în care trăim ne modelează și influențează, subtil și eficient, cam toate rezultatele pe care ajungem să le avem. Asta se știe :) și este formulat în multiple moduri, și reconfirmat, în vremurile noastre, de cercetătorii britanici (și nu numai…).


Stabilitate și schimbare - viața prin coaching pragmatic
Stabilitate și schimbare - viața prin coaching pragmatic

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

A tinde către o zonă de confort, în care totul este previzibil și puține surprize ar putea să tulbure aparenta stabilitate este o dorință umană veche de când lumea.

Stabilitatea implică siguranță, predictibilitate, liniște, împlinire.

Însă, așa cum energia, în natură, nu se pierde și nu se câștigă, doar se transformă, la fel zonele noastre de confort evoluează și se schimbă, așa încât să acomodeze dinamica transformărilor externe și, desigur, creșterea noastră personală.

Schimbarea este la fel de importantă ca și stabilitatea. Echilibrul între stabilitate și schimbare generează prosperitate sustenabilă și creștere asumată.

Cum arată, pentru tine, zona de confort? Cum faci față schimbărilor?


Self-coaching la înălțime
Self-coaching la înălțime

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Fiind coach executiv și antreprenor, îmi explorez continuu motivațiile și derulez un proces susținut de antrenament personal, cu mine însămi (self-coaching). Mă preocupă frecvent a conștientiza și înțelege activitățile care catalizează performanța pentru că, ulterior, recomand oamenilor cu care lucrez aceste activități, catalizatoare de performanță.


Kitul Achiever de coaching pragmatic
Kitul Achiever de coaching pragmatic

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Știința din spatele magiei în coaching

De când lucrez coaching, pentru clienți individuali și pentru companii, am întâlnit o varietate de întrebări și nedumeriri, referitor la ce înseamnă, de fapt, acest coaching pragmatic, ce se face, în sesiunile noastre individuale sau de grup, de coaching, cum funcționează, de ce funcționează și, mai ales, de ce să achizițoneze cineva servicii de coaching, mai ales că, așa cum eu și colegii mei explicăm adesea, coachul nu dă efectiv soluții, ci face niște chestii acolo – greu de descris, deci oarecum magice – care îl ajută pe client să ajungă singur la soluții.

Cele mai sceptice sunt persoanele care și-au petrecut tinerețea în primii ani de după revoluție, când capitalismul era un vis care pentru unii creștea profitabil văzând cu ochii, iar pe alții îi lăsa nedumeriți: pe de o parte, conștienți că rigiditatea și uniformizarea extreme nu mai sunt obligatorii, pe de altă parte, temători față de libertatea profesională și nu numai, pe care noua realitate socio-economico-politică o promitea.

Ce au a face România postdecembristă și coachingul pragmatic al zilelor noastre?

La o primă vedere, nimic.

La o analiză aprofundată, însă, descoperim cum moștenirea culturală a decadelor – multe – de societate colectivistă și-a lăsat o amprentă pronunțată în mentalul colectiv mioritic, care, azi, la 30 de ani distanță de momentul acela de turnură vizibilă către un alt destin, influențează încă percepția pe care noi, românii, o avem față de ce înseamnă expertiză, specializare, profesionalism. Iar asta face dificil pentru unele profesii care nu existau acum 30 de ani, aici, în România, să își ofere serviciile multor persoane care ar avea din plin nevoie de ele.

Coachingul este o astfel de profesie. Unii o compară cu terapia (“mersul la psiholog”), astfel că o resping pentru că nu vor să pară, în comunitățile încă tributare mentalității colectiviste – că au nevoie de „doctor pentru cap“. Alții o compară cu spiritualitatea, astfel că o resping pentru că nu vor să fie asociați cu numeroasele seminarii, disponibile acum la tot pasul, de „conectare cu Sinele profund”, “curățarea aurei”, “vindecare prin unde gamma/ theta”, și altele, unele mai creative decât altele, ca și denumiri, toate sporind confuzia și neîncrederea față de reputația și respectabilitatea coachingului, ca profesie.

Cei mai mulți, însă, nu compară coachingul cu nimic, pentru că, față de specialiștii obișnuiți la care suntem obișnuiți să apelăm, când avem anumite probleme, căutând rezolvări specifice, cum ar fi medicul, avocatul, contabilul, frizerul sau cofetarul, coachul pare a nu fi expert în ceva, așa că… de ce și-ar pune, oricine, întrebări despre la ce i-ar fi de folos un coach, din moment ce coachii în sine nu se străduiesc să-și etaleze superioritatea profesională, așa cum suntem obișnuiți să facă, local, oamenii care vând servicii și ne rezolvă problemele, contra cost?

Coachingul a apărut în România postdecembristă, ceea ce îl face tare tânăr și suspect pentru aproape oricine a învățat, atunci, să definească profesionalismul prin numărul de ani de experiență al practicantului și prin directivitatea soluțiilor. Un specialist – în accepțiunea colectivistă – este cineva care îți spune ce să faci, îți dă o soluție, pe care tu, că îți place sau nu, o aplici. Dacă soluția ți-a rezolvat problema, specialistul deduci că este bun. Dacă nu, nu.

Iar coachii – vorbim despre cei profesioniști, care au formări și portofoliu de clienți și activități care îi recomandă ca și specialiști în coaching – nu dau soluțiile! Ei doar pun întrebări, stau de vorbă cu tine, clientul, săptămână de săptămână sau poate mai rar… și uite că ei afirmă că în felul acesta, ei te vor ajuta să afli răspunsul durerilor cu care te-ai dus la ei. Păi dacă tu ai ști să-ți găsești singur soluțiile, de ce te-ai mai duce la un coach?

Departe de mine gândul de a încerca măcar un răspuns universal pentru această întrebare. Empatizez însă cu toate persoanele care ajung să se întrebe asta, pentru că și eu am oscilat multă vreme, înainte de a îmi alege, pentru mine, un coach cu care să lucrez. Deși eu însămi sunt coach și cunosc utilitatea meseriei.

Ce pot însă face este să răspund despre coachingul pragmatic, stilul de coaching pe care îl practicăm eu, colegii mei și coachii care se formează la noi, la Școala de Coaching Pragmatic.

Kitul de coaching pragmatic

Noi lucrăm individual prin pachete de sesiuni de coaching, toate având obiective clare și măsurabile. Numărul și durata sesiunilor depind de problema clientului. Se găsesc în magazinul nostru online mai multe informații despre pachetele de coaching pragmatic.

Cele mai ușor de folosit pachete, ca durată, implicare și investiție, sunt pachetele Achiever de coaching pragmatic. Le-am numit așa, pentru că acestea îl ajută pe client să obțină niște rezultate specifice, în decurs de o lună calendaristică. Clientul se întâlnește cu coachul (sau vorbește pe skype sau la telefon) de 4 ori, timp de 30 de minute și are de lucrat exerciții specifice pe care coachul i le explică, atât la începutul lunii, cât și apoi, săptămânal, în cursul sesiunilor.

Ce face pachetele noastre Achiever eficiente, în afară de temele clare și măsurabile (Dezvoltă o viață activă fără efort, Supraviețuiește în fiecare zi la lucru, Pune-ți visul în practică), este Kitul de coaching pragmatic, care însoțește toate pachetele noastre individuale de coaching.

Dezvoltă o viață activă

Supraviețuiești în fiecare zi la lucru

Pune ți visul în practică

 

Kitul de coaching pragmatic conține 10 instrumente de învățare, fiecare putând fi utilizat de către client și după finalizarea pachetului Achiever:

 1. Tutorial “Bine ai venit la prima ta experiență de coaching pragmatic!
 2. Self-coaching ghidat “Bune practici în definirea obiectivelor tale pentru coaching
 3. Tutorial “Bucură-te de Top 10 beneficii din experiența ta de coaching pragmatic
 4. Self-coaching ghidat “Serviciile de coaching pragmatic – cum să alegi soluția potrivită nevoilor tale”
 5. Tutorial “De la gând la acțiune – pune în practică soluțiile găsite prin coaching
 6. Calendar pragmatic – Asistentul tău personal pe parcursul experienței de coaching pragmatic
 7. Pin/ Badge/ Abțibild “Pragmatic Coaching Winner
 8. Tutorial “Beneficiază din plin de pachetul Achiever”
 9. Self-coaching ghidat “Cum să-ți completezi logul de coaching pragmatic în 5 minute/zi”
 10. Discurs motivațional de la coach: “Ai ajuns atât de departe!”

Rolul kitului de coaching pragmatic este de a îl susține pe client, pas cu pas, în a învăța cum să rezolve acele teme pentru care a apelat la coach.

Coachingul pragmatic, în esență, nu este magie. Are o bază științifică amplă în mai multe domenii ale cunoașterii umane. Coachul pragmatic reușește să îl ajute pe client, fără a îi impune o soluție, tocmai pentru că el, coachul, cunoaște și aplică o varietate de instrumente de învățare și de management al schimbării individuale.

Kitul de coaching pragmatic este o mică parte din cutia de instrumente a coachului, pe care i le pune la dispoziție clientului și îl asistă în a le utiliza cu succes! Aruncă un ochi atent peste cele 10 instrumente de învățare! Câte situații crezi că ai putea să abordezi, mai bine decât faci în prezent, dacă ai ști să utilizezi la adevărata lor valoare toate acele 10 instrumente? Răspunde-ne prin comentariu la acest articol sau, și mai bine, dă-ne un mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și începe, astfel, primul tău dialog despre coaching pragmatic!


Drumul inițiatic – dincolo de coaching
Drumul inițiatic – dincolo de coaching

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Înainte, ceea ce încă nu cunoști. În urmă, ceea ce tocmai ai depășit. Acum, aici, privești de jur-împrejur și te surprinde prezentul. Curios, entuziast și nerăbdător să afli ce are, pentru tine, acest loc misterios, îți întinzi privirea, de-a lungul străzii, până unde poți cuprinde orizontul. Niște stânci. Dar ce stânci! Găurite, zdrențuite, totuși construite din roci solide, abrupte, aspre. În coaching, prețuim spațiul, ascultarea, liniștea. Toate sunt necesare relației cu tine însuți. Iar o bună relație cu tine însuți este necesară pentru relaționarea cu succes cu restul lumii.


© Support Software Quality Elit Consulting SRL. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal nr 25659. Sediu social: Aleea Barajul Lotru nr. 11, bl. M4A1, sc. A, et. 10, ap. 44, sector 3, București Capital social: 750 RON.