Folosim cookies exclusiv pentru a va asigura cea mai buna experienta in utilizarea sitului nostru. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate apăsând pe butonul "Află mai multe".

  • +40 728 840 309
  • +40 727 776 787
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Pragmatic Life Coaching
Pragmatic Life Coaching

"Ai mai multa incredere in tine"...Serios?

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Deruleaza, deruleaza, deruleaza... STOP! Priveste-l, e in fata ta si iti spune empatic: "Trebuie sa ai mai multa incredere in tine...". Punct. Te uiti la el si pari sa intelegi, sau cel putin ii dai impresia asta, insa nu intelegi nimic. Acelasi scenariu il repeti ori de cate ori unul sau altul incheie discutia cu : "Trebuie sa ai mai multa incredere in tine."

Ai auzit de atat de multe ori asta incat acum, chiar pare ca nu ai incredere in tine. Dar ce e "increderea in tine"? De avut nu ai cum sa o ai, dar poti sa o simti. Dar cine pe langa concluzie iti comunica si cum sa ajungi sa simti increderea in tine? Exista un drum standard pe care il putem aplica toti? Cum a facut el de a ajuns sa simta ca are incredere in el? Dar oare el simte asta? Sau spunandu-ti tie asta e ca si cum si-ar spune-o lui?

Eu unul, am avut o mare perioada din viata mea, un inteles gresit asupra increderii in sine. Credeam ca "a actiona" depinde de "a avea incredere in tine". Cand de fapt, pentru a ajunge sa ai incredere in tine este nevoie sa actionezi. Actiunea genereaza sentimentul, nu sentimentul actiunea. Micile actiuni intaresc sentimentul iar sentimentul cu cat creste mai mult, cu atat actiunea o vei derula cat mai natural. Traiesc in simbioza iar cea de-a doua, se va dezvolta singura, fara ca tu sa faci vreun efort. De tot ceea ce ai nevoie de fapt, este actiunea.

Cum? Fiecare isi dezvolta increderea in el prin actiune insa actiunile pot fi extrem de diferite de la persoana la persoana. Daca doresti sa incepi cu pasi mici, poti incerca urmatoarele:

1. marcheaza o mica victorie: stii ca nu ai mai facut sport de o buna perioada de timp invocand mereu si mereu motive. Rupeti 10 min intr-o zi si alearga ca bezmeticul indiferent unde te afli. Doar fa-o fara sa analizezi prea mult contextul!

2. ia rapid o decizie si asumati-o integral (nu o rumega!). Indiferent de urmari, mergi pana la capat cu ea. Intre doua optiuni din care sa alegi, nu exista una mai buna ca alta. Ambele au aceeasi valoare si putere. E simplu! Fa alegerea!
3. asumati public incalcarea unei mici reguli constient. M-am urcat odata intr-un autobuz si nu-mi luasem bilet neavand niciun chiosc de bilete pe langa. Am strigat in autobuz ca "Astazi merg fara bilet!" cu un zambet pe buze. 

4. ia o unealta si repara ceva din casa la care crezi ca nu te pricepi (nu ai cunostinte). Nu conteaza rezultatul, indiferent de ce faci, oricum acel lucru ar fi ramas stricat.

5. intra intr-un magazin si mergi direct la casierie. Intreaba persoana de la casierie ce face si cum se simte astazi, daca merg vanzarile etc. Comunica cu ea si apoi iesi din magazin caci singurul tau scop a fost doar sa te interesezi de starea acelei persoane. 

6. ia cuvantul intr-o adunare comunicand o idee, opinie si apoi, foarte important, cere feedback direct persoanelor din cadrul adunarii sa iti spuna ce parere au despre ideea ta (ii iei la rand, nu scapa niciunul! ).

7. intr-un grup, spune o duma (o prostioara, o balba etc) si razi de ea impreuna cu cei din grup. Fa-o vedeta! 

8. ajuta pe cineva in orice spunandu-i: "Ai incredere in mine." Si apoi, mereu cand iti oferi ajutorul, asigura-l pe cel care va beneficia de el cu "Ai incredere in mine." 

9. urmatoarea vacanta nu o mai planifica. Mergi intr-un loc necunoscut fara sa planifici. Fa cunostinta cu "necunoscutul"! Are efecte pozitive mult mai puternice decat "cunoscutul"! 

10. preia o activitate / un task despre care nu ai nici cel mai mic habar de cum sa-l duci la bun sfarsit. Orice ai face, este imposibil sa nu o duci pana la capat atat timp cat vei actiona cu pasi marunti. Rezultatul? Powerfull! 

11. propune si organizeaza o iesire cu un grup. Asigura-te ca desemnezi delegati, actiuni si deadline-uri. Strange feedback dupa iesire!

Poti face nenumarate mici actiuni care sa genereze sentimentul de incredere in tine! Daca crezi ca inca nu simti acest lucru, cel mai probabil, actiunea lipseste.

Va veni o zi cand te vei plictisi amarnic de acelasi scenariu. De ce sa nu fie acea zi chiar maine? Deci, cu ce incepi? 

#PragmaticLifeCoaching