We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. For more information please read our privacy policy by pressing the "More" button.

  • +40 728 840 309
  • +40 727 776 787
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Supraviețuirea la locul de muncă

Supraviețuirea la locul de muncă

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Job-ul este în mare măsură locul în care ne petrecem o mare parte din viață. Este locul în care plecăm în fiecare dimineață când ieșim pe ușă, fie stresați, fie dornici să înfruntăm provocările inerente din timpul zilei. Diferența constă în atitutinea noastră față de job-ul nostru. Prin Coaching Pragmatic explorăm experiențele avute la locul de muncă și, în același timp, identificăm noi moduri pragmatice, aplicabile în viața noastră profesională.

phone 1684638 1920

„Supraviețuirea la locul de muncă

Job-ul este locul de unde ne întoarcem seara, uneori extenuați, uneori mândri de ce am realizat în ziua ce este pe cale să se încheie. Satisfacția realizării obiectivelor propuse și contemplarea rezultatelor reprezintă indicatori de motivație însemnați, meniți să ne ajute la continuarea eficientă a acțiunilor întreprinse în cadrul job-ului.

În ultimii ani s-a dezvoltat un curent conform căruia locul de muncă este un “câmp de luptă” ce necesită supraviețuit. Este acel mediu în care mergem zilnic și ne consumăm energia suportând sau tolerând elementele ce compun acest mediu, fie că sunt colegi, fie că sunt responsabilități prezente în fișa postului.

Instinctul de supraviețuire este un concept care a rămas încă din cele mai vechi timpuri când oamenii preistorici se foloseau de el pentru a nu ajunge prada unor animale feroce. Perioadele în care pericolele erau reale și atentau la viața omului sunt de domeniul trecutului. În acele condiții, instinctul de supraviețuire era vital pentru perpetuarea speciei.

Astăzi, este oarecum prematur să numim locul de muncă un mediu de supraviețuire din mai multe considerente:

1. Nu suntem ținuți în acel mediu împotriva voinței noastre, alegerea este mereu la noi. Deci job-ul nu este un mediu de supraviețuire, ci un mediu opțional. Dacă ar fi de supraviețuire, nu ai putea să schimbi oricând vrei tu.

2. Ne bucurăm de beneficiile oferite de locul de muncă, materiale sau nu. Acestea nu ni se cuvin, le dobândim prin muncă și rezultate.

3. Prețuim relațiile profesionale pe care am ales să le formăm cu colegii, nu ne-au fost impuse.

4. Oportunitățile de dezvoltare sunt nenumărate, dacă alegem să le observăm în mod pragmatic.

Alegerea locului de muncă este exclusiv personală pentru fiecare dintre noi, indiferent de înclinații, trecut academic sau circumstanțe profesionale. Job-uri sunt pentru toată lumea, trebuie să le căutăm în mod pragmatic și nu numai că le vom găsi, ne vor și plăcea.

Cum ne evaluăm locul de muncă prin Coaching Pragmatic?

Identificarea lucrurilor care ne plac la job este o componentă importantă în evaluarea apartenenței noastre la mediu profesional pe care l-am ales. Acest lucru presupune o analiză introspectivă și obiectivă a elementelor care ne compun viața profesională. Prin Coaching Pragmatic descoperim în mod concret lucrurile care ne plac la job, conștientizând astfel situații zilnice cărora nu le acordăm prea mare atenție, dar care au un impact masiv în efectul de supraviețuire la locul de muncă.

Ce eventuale acțiuni concrete putem întreprinde prin Coaching Pragmatic?

Sunt diverse metode prin care ne putem îmbunătăți situația la locul de muncă însă acestea presupun responsabilitate și asumare din partea noastră, elemente caracteristice Coaching Pragmatic. O altă acțiune care implică responsabilitate personală și asumare este introspecția, adică analizarea atitudinii și abordării personale față de locul de muncă. Un contraexemplu în acest sens este reprezentat de întâlnirile angajaților din pauzele de cafea în care principalele puncte de discuție au în vedere învinovățirea managerilor pentru nevoia de “supraviețuire” a lor. Aceste discuții nu implică prea multă responsabilitate personală, dimpotrivă, blamarea zilnică a unor factori externi, fie că sunt managerii sau schimbarea ansamblului profesional ne absolvă de orice fel de asumare personală. Ne vom simți mereu nedreptățiți și condamnați la supraviețuire.

wood 4239830 1920

Coaching best practices

1. Observă

Începe prin a observa cum decurge o zi din viața ta la locul de muncă, identifică în mod obiectiv situațiile care îți fac plăcere și situațiile care mai degrabă te agasează. De asemenea, este important să identifici și persoanele cu care interacționezi mai mult și cu care mai puțin, locul de muncă fiind un mediu social totuși.

2. Notează

Gândește-te la situațiile menționate mai sus, vizualizează-le notează-le pe o hârtie. Pentru situațiile care îți plac notează acțiuni concrete prin care le poți maximiza rata de satisfacție, iar pentru celelalte gândește-te la cum le-ai îmbunătăți sau schimba.

3. Acționează

În primul rând abordarea personală față de job trebuie luată  în considerare. Ulterior, poți verbaliza oricând obiecțiile tale către un manager printr-o discuție 1 to 1 sau un simplu e-mail. Astfel, acestea sunt scoase la suprafață și adresate corespunzător. Ședințele în echipă pot fi un alt mod prin care îți poți exprima punctele de vedere către colegi.

4. Practică recunoștința

Acum, după ce ai parcurs primii pași, bucură-te de experiențele de la locul de muncă și fii recunoscător pentru mediul plăcut, colegi, cafea și task-urile provocatoare.

5. Explorează și învață

Analizează-ți jobul față de facultate sau față de job-ul generației părinților noștri și prinde-te câte oportunități diferite întâlnești zi de zi la job, pe care le-ai putea valorifica dacă te-ai plânge mai puțin sau deloc și te-ai concentra mai mult pe rezultate.

book 731199 1920

Cum să începi?

Parcurge întrebările de self-coaching de mai jos și trimite-mi răspunsurile la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

  • Ce însemnătate are pentru tine locul de muncă?
  • Cum îți stabilești obiectivele privind viața ta profesională?
  • Ce lucruri îți plac la locul tău de muncă?
  • Ce criterii parcurgi pentru a identifica oportunitățile pe care job-ul ți le oferă?
  • În ce mod te motivezi să mergi zilnic la muncă?

Dacă ești deja hotărât să aplici coaching pragmatic, sunt mai multe opțiuni în care poți lucra cu mine, individual. Vizitează Coaching Shop și contactează-mă, pentru a te ajuta să clarifici care din variantele de lucru individual ți se potrivește cel mai bine!

Dacă preferi lucrul în grup, mai degrabă decât lucrul individual, soluția pe care împreună cu colegii mei, ți-o pot oferi, este Clubul de Coaching Pragmatic, unde, în data de 13 iunie tema întâlnirii este Cum supraviețuiești zilei de lucru?”.

Clubul de Coaching Pragmatic reprezintă comunitatea în care ai ocazia să beneficiezi de experiențe de coaching de grup autentice, menite să focalizeze pe conștientizare și trecere la acțiune. Abordăm teme din următoarele specializări: life coachingexecutive coachingtechnical coaching. Citește retrospectivele primelor 24 de întâlniri ale Clubului pentru a afla mai multe (retrospectiveDiana Munteanu - Pragmatic Coaching Blog).

De asemenea, citește articolul meu despre Puterea Coachingului Pragmatic și descoperă avantajele pe care acesta le oferă.

În concluzie, prin Coaching Pragmatic intențiile sunt transformate în obiective, iar obiectivele în acțiuni concrete. Prin best practices din Coaching Pragmatic orientate pe acțiune,  te asiguri că îți vei realiza obiectivele. Te așteptăm la Clubul de Coaching Pragmatic!