We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. For more information please read our privacy policy by pressing the "More" button.

  • +40 728 840 309
  • +40 727 776 787
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Focus your growth!

Provocarea responsabilității în Life Coaching și în grădină

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Nevoia de a controla

Nevoia de a controla și credințele personale despre abilitatea proprie de a influența ceea ce ni se întâmplă și rezultatele pe care le obținem este nucleul provocării responsabilității, a doua provocare de coaching executiv pragmatic pe care o descriu în cartea “Provocări și echilibru în coaching executiv pragmatic”.

Am prezentat în carte încrederea, fața luminoasă a controlului, cât și efectul bumerang pe care liderii îl generează, în mediile lor profesionale, cu cât utilizează mai mult bagheta controlului. Am oferit și un instrument de conștientizare a tendințelor individuale către control, la lucru: matricea responsabilității.

Pentru a îmi ajuta cititorii să identifice formele diferite în care este exercitat controlul, de către ei înșiși sau direcționat către ei, am realizat portrete succinte ale tipurilor de control frecvent întâlnite în profesiile moderne. Dacă ți-au atras atenția aceste idei-cheie despre provocarea responsabilității sau dacă ai un șef, coleg sau prieten căruia crezi că i-ar fi utile aceste informații, vizitează editura noastră, Pragmatic Publishing, și alege-ți cartea în formatul preferat: tipărit sau ebook.

Cum putem folosi provocarea responsabilității în life coaching?

În toate situațiile în care clientul are nevoie de ajutor în a trasa limite clare între el însuși, ceilalți și mediu, pentru a se concentra mai ușor pe acțiuni care îi sunt accesibile și care au potențialul de a îl apropia de rezultatele dorite.

De asemenea, în life coaching, încrederea este o temă care apare frecvent, fie că e vorba despre încrederea clientului în sine însuși, în oamenii din viața lui sau în elemente externe (cum ar fi divinitatea sau o autoritate). Încurajându-ne clienții să exploreze puterea individuală pe care o percep, în relațiile lor relevante, putem genera conștientizări și perspective valoroase.

Dar în grădină, unde întâlnim provocarea responsabilității?

La intersecția între grădinar, prin intervențiile lui în natură, și mediu, prin evenimentele naturii care, în sine, reprezintă forțe cu impact asupra grădinii. Cât de des să udăm plantele? Depinde și de preferințele fiecărei specii, dar și de cât de frecvent plouă și de cât de dispus este grădinarul să aloce o resursă - apa - ecosistemului grădinii.

Ce specii să cultivăm? De când să începem cultivarea, din semințe, pentru a ne ocupa și de copilăria plantei, sau direct din răsad, adică de la adolescență înainte? Ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje și necesită, oricum, să intervină și grădinarul. Cu unele acțiuni, sau cu altele. Pe care ni le-am asuma mai degrabă?

Poate forma cea mai elaborată de provocare a responsabilității, în grădină, o constituie combinațiile de plante (ghilde), când se suprapun nu doar grădinarul și natura, ci și relațiile dintre plante, care pot fi benefice sau, dimpotrivă, toxice. La fel ca în relațiile interpersonale.

De exemplu, broccoli, un reprezentant de vază din familia verzelor, cu pretenții ridicate pentru a produce o cultură calitativă, poate fi ajutat să scape de anumiți dăunători dacă e apărat, când e răsad, de câteva cepe, al căror miros puternic acționează ca agent natural de respingere, pentru multe insecte.

Însă, pe măsură ce micul broccoli crește, este necesară înlăturarea cepelor care i-au ținut pavăză în viața de răsad, deoarece broccoli are nevoie și de lumină și de substanțe nutritive din sol, pentru care ar ajunge să concureze cu ceapa. Care e momentul potrivit pentru grădinar să intervină în această relație interesantă dintre ceapă și broccoli?

Dacă ți-au stârnit curiozitatea ideile din acest articol...