We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. For more information please read our privacy policy by pressing the "More" button.

  • +40 728 840 309
  • +40 727 776 787
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pragmatic Life Coaching
Pragmatic Life Coaching

Despre relații și umbre - Life Coaching

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Despre relații și umbre

Înainte să străbatem adâncurile unei relații, este nevoie să o definim ca termen. „Relația” este o conexiune, legătura între persoane sau între lucruri. Există o multitudine de tipuri de relații și chiar în acest moment, te afli în mai multe tipuri de relații. Mă voi raporta la cea care implică două persoane și anume, relația de intimitate între cele două. Unii hrănesc un atașament anxios în relație, alții unul ambivalent, o parte îl îmbrățișează pe cel evitant și mai sunt unii care se focusează și construiesc un atașament sigur. Care sunt caracteristicile fiecărui tip de atașament și cum îți influențează acesta viața și implicit relațiile cu celălalt, vom detalia în toamnă în cadrul programului Pragmatic Life Coaching Practitioner, începând cu luna septembrie. Încă mai ai timp să prinzi oferta de primăvară până pe 20 Februarie (Pune mâna pe ea acum! Mai sunt doar 2 locuri disponibile!).

Nu suntem pregătiți încă să facem următorul pas”, „Suntem prea tineri”, „Nu ne cunoaștem încă prea bine”, „Nu e momentul”, „Sunt alte lucruri prioritare acum”, ”Nu e nevoie de un act”, „Așteptăm să vedem dacă ne vom înțelege și după câțiva ani”, „Nu vrea să ma ceară încă”, „Nu ne mai înțelegem”, Nu, nu, nu etc. 

Poate vi se par cunoscute aceste sabotări în relație (individuale sau în echipă), poate le-ați experimentat chiar  voi sau poate le-ați primit ca și informație în cercul vostru de prieteni. Le auzim frecvent ca răspuns pentru neasumarea relației. Oricând poate fi plăcut să ai impresia că în orice moment poți deschide ușa și să lași totul în urmă. Angajamentul în relație reprezintă, că ne place sau nu, asumarea relației de cuplu. Și partea mai provocatoare este că acest angajament este necesar să vină la dublu. Orice asumare trunchiată va duce, fără doar și poate, la ruperea relației mai devreme sau mai târziu, lăsând în urma doar întrebări și frământări. Dacă chiar în acest moment îți trec prin minte unele întrebări sau te încearcă o mare de frământări, este momentul în care poți face o pauză să îți adresezi în intimitatea ta, următoarele întrebări (introspecție):

» Cum te ajută relația prezentă să te dezvolți personal?

» Cât de dependent de relația actuală te simți?

» Cât de mult te bucuri de încredere în relația prezentă?

» Care sunt proiectele comune pe termen scurt, mediu și lung?

Dacă ți-a fost dificil să răspunzi în mod natural la aceste întrebări, este posibil să experimentezi un atașament nesigur în relația actuală. Despre cum poți face trecerea de la un atașament nesigur la un atașament sigur împreună cu partenerul de viață, discutăm pe larg, alături de ceilalți viitori coachi, în cadrul programului Pragmatic Life Coaching Practitioner din Septembrie (pentru înscriere, click aici).   

Începutul unei relații nu poate fi programat, însă pe parcurul derulării acesteia, putem fi în control dacă știm cum. Relațiile pot fi asemănate cu o barcă în ocean căci atât timp cât există cârmaci, există și direcție pentru a evita astfel naufragiul. În relație cunoști doar ceea ce este prezent și îți poți imagina viitorul dacă există proiecte comune construite. Este strict o decizie individuală dacă alegi să aduci trecutul în relație însă este important ca ceea ce aduci sa ajute la construcție iar informațiile împărtășite să nu reprezinte baza unui atașament nesigur pentru celălalt pentru că atunci veți ajunge să vă concentrați pe a „menține” și nu pe a vă „dezvolta și construi”. Și poate fi obositor. Mergeți cu soarele în față căci doar așa umbrele doar te vor urma și nu ghida.

Relațiile umane sunt complexe și necesită cea mai mare atenție pe care o putem acorda. Resursele pe care le investim în relație reprezintă hrană pentru dezvoltarea individuală și a cuplului. Când acest proces se oprește, totul se blocheză iar ceea ce resimți sunt emoții de erodare. Afirmații ca „Nu ne mai înțelegem”, ”S-a schimbat”, „Nu mă mai atrage”, ”Nu mai prezintă interes” își vor face apariția pe nesimțite. Te vei consola din nou sau pentru prima dată cu generalități precum „ Nu a fost să fie”, „Nu ne potriveam” sau „Nepotrivire de zodii” și „Nealinierea planetelor”, cu orice pentru a găsi o scuză pe care să o accepți  . Când de fapt, totul este mult mai simplu: direct, conștient, prin propria decizie sau prin decizii influențate, ai ales, a ales sau ați ales să nu aduceți / contribuiți cu resurse în relație și astfel nu ați văzut nici o posibilă construcție comună. Când ambii aleg să nu contribuie, relațiile sunt încheiate de tot și cu un tonus pozitiv, de consens. Când doar unul decide să nu investească, relațiile sunt încheiate cu frământări.

Este momentul în care poți face o pauză pentru a-ți adresa următoarele întrebări:

» Care sunt relațiile din trecut pe care nu le-ai încheiat definitiv?

» Cum îți afectează umbrele relațiilor trecute, relația curentă?

» În ce măsură investești și aduci resurse în relația curentă?

» În ce măsură, relația curentă te ajută să te dezvolți?


Te invit să intri în contact cu:

Pentru detalii privind programele de dezvoltare personală și profesionale, poți consulta calendarul programelor și ai acces la broșura ce cuprinde detalii despre acestea și despre ofertele de primăvară valabile până la data de 20 Februarie 2018 sau mă poți contacta la numărul de telefon 0726.994.021. Deoarece sunt programe elitiste de dezvoltare, mentionez că locurile sunt limitate deoarece programele Școlii Pragmatic Coaching sunt orientate pe calitate și nu pe cantitate.

Te aștept în comunitatea Pragmatic Coaching!